48e Int. Dr.Verdenius 2daagse te Noordwolde.

Klik op de foto voor meer.

9 oktober 2004 48e Dr Verdeniustocht te Noordwolde Afstand: 40 Kilometer
Organisatie: wsv De Blaren.
Kleding: Zweetshirt, Columbia outfit en vest.
Weer: 6 t/m 15°C
Start: ’t Vlechtwerk Mandehof 11 Noordwolde.
Verslag van de tocht:
Voor de vierde keer gaan we de Dr Verdeniustocht wandelen. Op de heen weg worden we verrast door de opkomende zon. Rood kleurt de horizon en de sloten dampen door de lage temperatuur. Mistflarden verspreiden zich over de velden. De koeien zijn half zichtbaar een mistic gezicht. Maar op de snelweg kun je geen foto’s maken.
We zijn ruim op tijd aanwezig en moeten alweer een briefje invullen voor de inschrijving. Dan is het wachten op de start. We zitten bij de twee broers uit Lutjegaast en Douwe uit Heerenveen. Om kwart voor negen mogen we weg en gaan op stap met Douwe. Het gaat eerst in noordelijke richting.
Via mooie bospaden en landwegen maken we een grote bocht naar het westen en vervolgens naar het zuiden om dan in Wilhelminaoord uit te komen voor de eerste rust op 13 km.
De groep is dan uit gegroeid met Dirk, Ynse en met Coby uit Jubbega. Gezamenlijk drinken we koffie en genieten van de rust.
Dan op weg naar Vledder en via dit mooie dorp naar Doldersum. In café Jachtlust is dan de volgende rust op 23 km. Na de rust komen we in het gebied van het Drents-Friese Wold.
We wandelen door een prachtig heideveld, het Doldersummer- en Wapserveld. In dit gebied, slechts doorsneden door de Huenderweg, graast een schaapskudde onder leiding van een herder. De heideschapen eten gras en snoepen van de heidestruiken. Zo houden de dieren de heide in goede conditie. De beheerders, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, het Drentse Landschap en de Maatschappij tot Weldadigheid, zetten ook runderen in bij het beheer van heide en bossen. In het Drents-Friese Wold grazen Schotse hooglanders in Berkenheuvel. De runderen weten wel raad met taaie grassen als pijpenstrootje en grotere boompjes. Daardoor blijft de heide het domein van dop- en struikhei. een prachtig gebied. Het is een prachtige dag en de ganzen zijn reeds onderweg naar de overwinterings gebieden. Het is één en al rust.

Om 20 voor vier zijn we terug in Noordwolde en hebben we deze 40 kilometer er ook weer op zitten.

Waardering tocht en wandel prestatie 7,5.

Totaal aan niet geregisterde kilometers 7843.
Totaal aan wel geregisterde kilometers 5677.
Totaal 13520.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s