Emslander wandeltocht te Vlagtwedde.

6 November 2004 de Emslandermeerwandeltocht te Vlagtwedde.
Afstand: 25 Kilometer
Organisatie: wsv FLAL.
Kleding: Zweetshirt, Odloshirt,Fjäll Räven broek en the North Face vest .
Weer: 7 t/m 10°C 2 1e
Start: Partycentr.Rendering Schoolstraat 8 te Vlagtwedde.
Verslag van de tocht:
Vandaag een lange reis van 141 kilometer naar Vlagtwedde voor onze eerste FLAL tocht in het nieuwe wandel seizoen de winterserie 2004 – 2005. De gemeente Vlagtwedde ligt in het lommerrijke Westerwolde, met een schitterend coulissenlandschap op een zandrug, ingekapseld tussen de Drentse Hondsrug en het aanpalend Emsland. Om half 9 zijn we aanwezig.
Op een Flal tocht is er altijd veel belangstelling en het is dan ook opmerkelijk dat er grote reisafstanden worden overbrugt. Wij kiezen deze keer voor de 25 kilometer.
Om 9.00 uur gaan we op weg naar het bungalowpark “Het Eemslandermeer”. Er zijn hier vele bungalow’s te koop en Dirk vindt dat we maar een paar moeten kopen voor geld belegging. Via de achterkant verlaten we het park weer en komen dan bij de worst fabriek Huis te Weite waar ons een stukje worst wordt aangeboden.
Dan volgen we het ruiten A kanaal Oost 2 waar we een aantal Totempalen zien. Dan via het Bourtangerkanaal naar het beroemde plaatsje Bourtange.
De vesting Bourtange is ontstaan tijdens de tachtigjarige bevrijdingsoorlog (1568 – 1648) tegen de Spaanse overheersing. Door het moeras van Westerwolde en het Emsland liep een zandrug of tange waarover een zandweg liep die de stad Groningen via Winschoten en Wedde met Lingen en Westfalen verbond en het koninkrijk Hannover. Via deze zandweg konden de bezetters van de Nederlanden, de ommuurde stad Groningen als hoofdstad van Stad en Ommelanden bevoorraden en van versterkingen voorzien.
Prins Willem van Oranje-Nassau gaf de opdracht op deze tange in het moeras een vijfhoekige vesting aan te leggen en zo de stad Groningen geïsoleerd in de Nederlanden zou komen te liggen. Zijn neef Willem- Lodewijk van Nassau, de stadhouder van Friesland, liet de vijfhoekige bastionvesting geheel uitbouwen en versterken. Het werk werd voltooid in 1593. Het omliggende moeras zorgde voor een natuurlijke beveiliging, maar doordat in latere tijden de moerassen steeds droger kwamen te liggen, werd er aan de oostzijde een grote waterpartij aangelegd, het zogenaamde inundatiegebied.

De stad Groningen gaf zich op23 juli 1594 gewonnen en ontdeed zich van de Spaanse troepen en hun bevelvoerende stadhouder Graaf Van den Berg. Vanaf die tijd fungeerde de vesting Bourtange als onderdeel van de grensverdediging van de REPUBLIEK DER ZEVEN VERENIGDE NEDERLANDEN, waarvan de deelstaat Stad en Ommelanden deel van uitmaakten.
Tijdens de inval van Bisschop Bernhard van Galen, bijgenaamd Bommen Berend in 1672 vervulde de vesting een sleutelrol in de verdediging van Noord-Nederland. Kapitein Prott gaf leiding over het garnizoen en de verdediging van de vesting. De Bisschop probeerde met 200 000 goudstukken (nu ettelijke miljoenen guldens) kapitein Prott om te kopen en devesting aan de Bisschop over te dragen. De kapitein was echter niet om te kopen en beloofde de Bisschop als hij het waagde de vesting aan te vallen 200 000 kanonskogels. Bourtange is dan ook nooit door oorlogsgeweld gevallen, terwijl dat met naburige vestingen wel het geval was. Alleen ten tijde van de Franse bezetting van 1795 – 1812 marcheerden Napoleons troepen wel zonder slag of stoot de vesting binnen, uiteraard had dit te maken met algehele overgave van geheel Nederland. In 1851 werd de ooit zo belangrijke en omvangrijke vesting vanwege de moderne oorlogsvoering en technieken geheel overbodig en werd als zodanig opgeheven. Het garnizoen werd ingekrompen en verdween uiteindelijk geheel. Bourtange werd een agrarisch dorp, mede door de afgraving van het veen en het ontginnen van de vrijkomende dalgronden.
De schansen verdwenen geleidelijk door verval en afgraving waardoor tevens door de vrijkomende grond de grachten gedempt werden. Alleen aan de westzijde bleef een deel van de buitengracht bestaan. De bebouwing binnen het vijfhoekige bastion veranderde ook grotendeels, uitgezonderd de meeste gebouwen rondom het Marktplein, de kerk en de synagoge. Vanaf de jaren 1960 werd mede door de Gemeente Vlagtwedde besloten de vesting geheel te restaureren en in de oorspronkelijke staat van 1742 terug te brengen. Uitgezonderd de brede waterpartij aan de oostzijde is momenteel alles weer in de oude staat gebracht. In de verschillende barakken waar vroeger de soldaten gehuisvest waren bevinden zich nu woonhuizen en musea met tentoonstellingen over de vesting. Het kruitmagazijn waar ooit 45 000 pond kruit kon worden opgeslagen worden nu informatieve diaseries over Bourtange vertoond. Ook de synagoge (sjoel) is geheel inwendig in oude staat teruggebracht, met de heilige Arke (waar ooit de thorahrollen lagen), spreekgestoelte en de biemah waar de thorahrol op zingende wijze uit werd voorgelezen. Om de biemah de banken voor de mannen en de galerij voor de kinderen en vrouwen.
We rusten dan op 12,5 kilometer in café ’S Landshuis. Na de rust gaan we richting het natuurgebied “Dal van de Ruiten A van de ver. Natuurmonumenten. We raken dan even van de route door niet goed op te letten en staan dan plotseling in de wildernis. Terug en dan het juist pad opzoeken was dan ook niet moeilijk als je de beschrijving maar leest.
De natuur is prachtig de bomen staan in de herfst kleuren en het zonnetje schijnt. Op bepaalde plaatsen is het landschap zo ruim en wijds dat je,je klein voelt op dit stukje aarde.
Na nog een keer verkeerd te lopen zijn we om kwart over 1 weer terug in Vlagtwedde. Een zeer mooie gevarieerde tocht met rust, ruimte, in een verrassende omgeving.
Waardering tocht en wandel prestatie 8.

Totaal aan niet geregisterde kilometers 7940.
Totaal aan wel geregisterde kilometers 5702.
Totaal 13642.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s