17e Drentse Wandelvierdaagse te Odoorn

1e dag : Donderdag 5mei 2005.
Weer: 3 t/m 14°C 3 3e paar.
De route gaat vandaag via ’t Haantje naar Sleen, Erm, Noord-Sleen en weer ’t Haantje naar Odoorn. Vanaf het ‘tHaantje gaat het naar Sleen we maken dan een lus van 10 km via Erm om weer in Sleen uit te komen.
Sleen is één van de meest originele brinkdorpen in Drenthe en bezit een eeuwenoude Nederlandse Hervormde kerk met de hoogste toren van Drenthe, namelijk 88 meter en met Vollebregtorgel, een prachtige voormalige gemeentehuis waar voor vergevorderde plannen tot ontwikkeling van een multifunctioneel centrum zijn, de molen de Hoop en diverse Saksische boerderijen.
Veel boerderijen zijn nog rietgedekt. De streek rond Sleen en ’t Haantje Hebben prachtige boerderijen. Vele boerderijen hebben een baander ( een grote deur). Een enkele boerderij heeft nog een inspringende baander Vanaf Noordsleen gaat de route verder om bij ’t Haantje uit te komen waar alle afstanden gezamenlijk koers zetten naar Odoorn. Als we ’t Haantje binnen wandelen zien we bij de brug het etablissement van de familie Kok, voorheen Sok. Vroeger waren de oude bedsteden en buffet nog in het cafe aanwezig. De eigenaar had zijn drank voorraad opgeslagen in de grote buffetkast en in het kabinet. In de hoek vond men altijd de schouw, in de volksmond wiemel genoemd, waar hammen en worsten werden gedroogd. Bij het café ’t Haantje passeren we het Oranjekanaal. Dit kanaal is heden ten dage ongeschikt voor de grote recreatievaart omdat ca 25 jaar geleden veel vaste bruggen en dammen zijn geplaatst. Het Oranjekanaal is in 1854 gegraven en vrijwel direct daarna is het afgegraven van de Odoornervenen begonnen, men kon toen immers de turf afvoeren via het kanaal.
Het dorp werd geschikt gemaakt voor de landbouw en er werd een boerderij gebouwd. De meeste boerderijen ontstonden echter pas na de landbouwcrisis aan het einde van de negentiende eeuw. Een groot deel van het boereninkomen komt uit de verbouw van fabrieksaardappelen en bieten, aangevuld met tarwe, haver en rogge. Om 14.00 uur zijn we terug in Odoorn na een wandeling van 42 km.

2e dag : Vrijdag 6 Mei 2005.
Weer: 3 t/m 13°C 3 2e paar.
Deze dag begint niet goed. Ze hebben ons lunch pakket vergeten neer te zetten. Krentenbollen en fruit moeten ons op het been houden. Het eerste gedeelte van de tocht gaat door boswachterij Odoorn. Dit bos is in de jaren dertig aangelegd om een verdere uitbreiding van de zandverstuivingen tegen te gaan.
Als eerste doen we Poolshoogte aan. Daar is een verlaagde speelweide met er naast een heuvel. Deze heuvel is helemaal met spade en kruiwagen vanuit de speelweide op gehoogd.
Dan zetten we koers naar het openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoooord.
Hier rusten we en drinken koffie met koek. Het open lucht museum geeft een overzicht van hoe men in vroegere tijden woonde en leefde in zuidoost-Drenthe. Na de rust passeren we de Kielse kei daarmee knikkerde de reuzen Ellert en Brammert. We vervolgen onze weg naar Schoonloo.
De eerste regen komt naar beneden en moeten we onder de paraplu. Hagel en een felle bui. We bereiken redelijk droog de rust in Herberg de Loohoeve in Schoonloo.
Hier drinken we koffie en eten een broodje gezond. Op dit broodje moeten een half uur wachten maar dan smaak ook heel lekker. Met een volle maag gaan we weer op pad richting Essergroen. We ontmoeten Ria een bekende wandelaar welke altijd op slippers loop zelf in deze omstandigheden. De regen heeft de bos paden veranderd in modder poelen en dat zal alleen maar erger worden door de hoeveelheid wandelaars die er over moeten. De regen komt weer uit de hemel en als we de rust in Eesergroen bereiken in café “de aanhouderwint” zit het stamp vol met natte wandelaars. Na de een korte rust trekken we verder. Het is het inhalen geblazen we zitten nu midden in de groep wandelaars van de korte afstand en die zijn niet vooruit te branden.
Als we poolshoogte bereiken regent het nog altijd. De stempelpost hebben ze onder gebracht in een tentje maar dat is verre van ideaal. Dan op naar Odoorn .Waar we om 15.00 uur aankomen en hebben dan 45,9 km afgelegd. De weg vanaf het parkeer terrein is dan al niet meer te berijden en moeten we een ander kant. Het terrein voor de feesttent licht er ook al nat bij.

3e dag : Zaterdag 7 Mei 2005.
Weer: 6 t/m 12°C 3 3e paar.
Vandaag zijn de voorspellingen van het weer niet zo best we krijgen veel regen. Met de rugzak met daarin het regen jack en de zwarte grote paraplu gaan we op weg. Eerst naar Exloo het weer is nog goed en we wandelen dan ook heerlijk. Na de rust in Exloo komen we langs het hunnebed wat door vandalen is beklad.
De verf resten zijn inmiddels verwijderd en het ligt er weer prachtige bij. Dan passeren we de gletserkuil een overblijfsel uit de ijstijd. Als we de volgende rust naderen begint het te regen en zal het ook niet meer droog worden. In het land van bartje in Ees rusten we nog een keer. Na de rust krijgen we de modderpaden en is het weer inhalen van de langzame lopers. De modder zit overal en we worden steeds natter.

De paraplu lekt. We kunnen nog rusten in Poolshoogte maar dat doen we niet en lopen door naar Odoorn. Om 14.10 uur bereiken we Odoorn na een wandeling 41 km. Als we bij de auto zijn trekken we eerst de schoenen uit en daarna de pijpen van de broek zodat we nog wat schoon in de auto zitten.
Dan komt het volgende probleem het verlatten van het parkeer terrein. Auto slippen en komen onder de modder te zitten. Ik probeer rustig op gaan te komen en niet in de diepe sporen te rijden het gaat wonderwel goed. Mijn besluit staat vast morgen kom ik daar niet weer en zet de auto wel bij de kerk zoals we gehoord hebben. We halen in een supermarkt ook nog een harde afwasborstel om de schoen schoon te maken zodat we die mee kunnen nemen in het hotel. Dan kunnen we in bad om de vermoeide spieren te laten bij komen de 3 dag zit er op.

4e dag : Zondag 8 Mei 2005.
Weer: 6 t/m 12°C 3 2e paar.
De laatste dag zijn we al vroeg op pad om de auto bij de kerk te kunnen parkeren. Als we aankomen zijn er nog 2 plaatsen. Vandaag gaat de route naar Klijndijk, Weerdinge en Valthe. De paraplu is weer mee want er komt nog meer regen. De morgen begint goed en het zonnetje schijn als op de camping in Klijndijk aankomen. Dan door naar Weerdinge waar de rust is in het Dorpshuis.
En hier drinken we de goedkoopste koffie van de vierdaagse. Dan moeten we een lus maken richting Emmen. En weer terug naar Weerdinge het dorpshuis. Als we de lus wandelen, begint het te regen en krijgen we een aantal buien. Terug in Weerdinge zit het dorpshuis vol met wandelaars van de andere afstanden. Na de rust op naar Valthe waar de volgende stempel post is.
Daar zijn ze niet berekend op de hoeveelheid wandelaars en gaat het mis. Bij de ingang hebben ze de stempel post. Ook wilden ze de wandelaars bedien. Ik wacht 5 minuten aan de bar. Niemand doet wat en vraagt wat en is druk bezig bestellingen af te handelen. Dan maar niks en zo trekken we verder naar Klijndijk.
Dan krijgen we een hagelbui. In Klijndijk drinken we nog wat en luisteren naar het zeemans koor. De het laatste stukje naar Odoorn. Om 20 voor 2 zijn we terug in Odoorn.Het is er druk en in de tent kan je haast niet komen van wege de wateroverlast. Wat ben ik blij dat de auto in het dorp staat. Na een oranje bitter en het tweetje gaan we voldaan op weg naar huis. Een vierdaagse met veel regen en modder welke voor de tweede keer wel wat tegen viel.

Totaal aan niet geregisterde kilometers 8310.
Totaal aan wel geregisterde kilometers 6429.
Totaal 14739

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s