Wiidsicht wandeltocht te Eernewoude

13 Augustus 2005 Wiijsichtwandeltocht Earnewald.
Afstand: 30 Kilometer
Organisatie: Rapido Bergum.
Kleding: Zweetshirt, columbia broek en shirt.
Start:. It Wiidsicht Koadijk 6 Earnewald.
Weer: 12 t/m 20°C

Verslag van tocht 165:
Er zijn haast geen tochten zo naar de Nijmeegse vierdaagse. Loop club Rapido uit Bergum organiseert elk maand een tocht. Het zijn zeer enthousiaste mensen en zetten met weinig mensen een tocht uit. Deze keer zijn we te gast in Eernewoude het plezierjachten dorp. Tot onze verrassing zijn de loopvrienden er ook. En gaan we gezamenlijk om kwart voor negen op pad.
Eerst langs de hooidammensloot naar Ee zicht en de Wijde Ee.
We trekken dan door het natuur gebied de Gaasten al eerder beschreven in de tocht van de Veenhoop.
Om 10.30 bereiken we de eerste rust in Oudega in Wellingsbar. Een kroeg waar het biljart onder de vloer verdwijnt. Na de rust maken we een rondje van 7 kilometer richting Drachten. Op de Aldergeasterdijk zien we een bijzondere steen.
Deze blauwe steen werd al aangeven op de kaart van Chritianus Schotanus beschrijving van de Grietenij Smallingerland uit 1664. Volgens een verhaal zijn de krassen op de kei veroorzaakt door de soldaten van bisschop Bernard van Galen (bommen Berend). Die in 1672 deze streken afstroopten. Ook wordt beweerd dat de steen een merkteken was in een stelsel van heidense cultusplaatsen of de laatste rustplaats van ene pater Boudewijn van het klooster Smale Ee. Waarschijnlijk betreft het een steen die de grens tussen de dorpsgebieden van Nijega en Oudega markeerde.
Weer terug in Oudega hebben we nogmaals de rust in de Wellingsbar en kunnen we buiten in de zon zitten. Het weer is beter dan was voorspeld en maakt deze wandeldag dan bijzonder. Na de rust wandelen weer richting Earnewald. Francis heeft in Annie uit de polder een zeer goede prater gevonden is dan ook constant in gesprek. Vlak bij Eernewoude maken we nog een extra lus om bij de Alde feannen uit te komen. Hier liggen allemaal plezier jachten en dat geeft voor de laatste kilometer zeer veel afleiding.
In Eernewoude moeten we nog met de pont over terug naar restaurant It Wiid. Even over 2 uur zijn we terug en hebben dan ook heerlijk gewandeld. We drinken met elkaar nog wat en daarna zeer ontspannen richting Harlingen.

Totaal aan niet geregisterde kilometers 8435.
Totaal aan wel geregisterde kilometers 6744.
Totaal 15179.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s