1e Achterhoeksewandelvierdaagse te Doetinchem

Van 23 Augustus t/m 26 Augustus 2005
De 1e Achterhoekse vierdaagse te Doetinchem.
Organisatie:
Start: Houtkamphal te Doetinchem.

Verslag van tocht 166:
Maandag 22 Augustus 2005 vertrekken we om 10.30 uur van huis op weg naar Doetinchem. De nieuwe PDA zal ons de weg wijzen en geeft tevens de aankomst tijd aan en dat is om 13.15 uur. Maar omdat er geen huis nummer bekend is van de houtkamphal rijden we eersten een rondje om daarna op het parkeerterrein aan te komen. Eerst een parkeerkaart halen 15 euro voor 4 dagen. Daarna is het even zoeken in welke rij we moeten staan en dan hebben we snel onze chipkaart een kunnen we om ons kijken of er ook bekenden zijn. Dirk uit St Annaparochie en de man uit Beekbergen waar de meerslag mee hebben gewandeld. Het is gezellig. De rij met in schrijven is als uit gegroeid tot aan de deur en is de wacht tijd 3 kwartier.
We waren precies op tijd. Tegen half 3 zoeken we de auto weer op en zetten koers naar ons huisje in Zelhem. De PDA brengt ons er precies. Het is ver buiten Zelhem in de middel of now ware. De ontvangst is zeer hartelijk en het huisje ziet er prachtig uit.
We fietsen nog wat en dan maken we ons op voor de eerste dag wandelen.

1e dag: “de Dag van Doesburg.”
Weer: 14 t/m 19°C 2 2e paar.
Na een nacht van slecht slapen door de vliegbeesten. En met een te warm dekbed zijn we dan ook om 5.50 uur wakker. Het is voorbereiden voor de 1e etappe van de vierdaagse. Voeten afplakken en goed insmeren een hapje eten en we kunnen op pad. Om even voor zeven uur komen we aan bij de Houtkamphal. Het is nog rustig en staan we vooraan als na de toespraak het start schot klink en het vuurwerk wordt ontstoken een leuk begin.
De tocht voert ons eerst een stukje door het centrum van Doetinchem, om dan al snel richting ‘De Huet’ te wandelen, een woonwijk aan de rand van Doetinchem. Het is nog een beetje mistig, wat op enkele foto’s ook goed te zien is.
We lopen nu richting Wehl, Echt in landelijk gebied, met veel koeien, opeens viel het ons op dat er in een weiland koeien lopen met hoorns ( sinds de loopstallen, worden deze al vroeg bij jonge koeien verwijderd). Voor ons zien we opeens een boog staan, met veel groen, van medewandelaars horen we dat deze er nog staan i.v.m. de schuttersfeesten, ze zijn speciaal blijven staan voor de 4-daagse . Ieder buurt heeft zo zijn eigen boog, in deze omgeving is ook een bogenroute uitgezet, althans daarvan kwamen we de bepijlling tegen op onze route. Op de 1e rustplaats (ca. 11 km.) bij Manege ‘Zandewierde’ in Nieuw-Wehl, slaan we over.
De route blijft landelijk, met veel boerderijen en akkers met graan en maïs. We lopen nu richting Angerlo, net binnen de bebouwde kom is een servicepost, met toilet en koffie. Hier rusten we even en drinken koffie. Wij komen niet door Doesburg en gaan richting Hoog Keppel waar de volgende rust is. Daar is het veel drukker want alle afstanden zijn daar. Vanaf de samenkomst wordt het ook gezellig druk op het parcours. Net buiten Hoog-Keppel, gaan we het bosgebied in tot aan Laag-Keppel, we steken de N314 over om verder te wandelen in de Kruisbergse bossen. Op gevaarlijke punten worden we steeds geholpen door verkeersregelaars met oversteken. Via Kruisberg bereiken we Doetinchem.
Het laatste gedeelte gaat door de woonwijken Kruisberg en IJkenberg waar ook mooie vijvers zijn aangelegd. Om 12.30 komen we aan in de houtkamphal we hebben dan 33 km afgelegd. Terug in ons huisje hebben we heerlijk gebadderd en daarna nog even 30 kilometer gefietst. Tijdens deze fiets tocht kregen we ook nog een flinke regenbui te werken. Op naar dag 2.

2e dag: “de Dag van Varsseveld.”
Weer: 8 t/m 23°C 3e paar.
Na een redelijk nacht rust staan we weer om 6 uur op en volgt het gebruikelijke voorbereiden. Om 7 uur is weer de start. We gaan vandaag een bezoek brengen aan de geboorteplaats van Guus Hiddink, Varsseveld . We zijn al snel buiten Doetinchem, daarbij passeren we molen ‘De Bennincksmölle’, vroeger een onderdeel van ‘Heerlijckheid de Slangenberg’. De tocht voert ons door het bosgebied en langs het kasteel van de Slangenberg.
Via de kasteellaan verlaten we het terrein. Intussen probeerde de zon de bewolking te breken, wat later ook lukt. Om ca. 09.00 bereiken we de rand van Varsseveld, veel straten zijn hier nog versierd, want vorige week waren hier feesten met Kermis. Via een nieuwbouwwijk bereiken we het centrum, volgens de aankondiging worden hier verschillende activiteiten georganiseerd.
Wel was er een gezellig terras, met muziek waar we dan ook rusten en koffie drinken. Als we net zitten komt er een vrouw naar ons toe of we ook een start kaart missen. En ja hoor Francis is haar kaart verloren. Gelukkig hebben we dat niet gemerkt want anders waren we terug gelopen. Na de rust gaan we richting Silvolde.
Via Silvolde vervolgde de route naar Terborg en Gaanderen, deze plaatsen liggen zeer dicht bij elkaar. Net buiten Gaanderen was ook de samenkomst met de 20 km, vanaf dat punt was het nog ca. 6 km. tot aan de finish. Maar voordat we Doetinchem bereikten lopen we weer door bosrijk gebied, genaamd ‘De Wrange’. Wederom was het parkoers net als gisteren voor ruim 90% verharde wegen, wat we wel kon merken. Om ca. 13.00 kunnen we ons afmelden, mijn teller geeft 35 km aan. De rest van de middag genieten we van ons terras en zitten lekker in het zonnetje. Op naar dag 3.

3e dag: “de Dag van Ruurlo.”
Weer: 8 t/m 19°C 2e paar.
De weervoorspeller heeft vandaag gelijk gekregen, het is een natte dag geworden. Van 7 tot 11 regen daarna wat afwisselt. De start van de 3e dag van de Achterhoekse vierdaagse was een kleurrijk gezicht, vele verschillende kleuren paraplu’s en regenjassen. De tocht voerde ons door een park, in de bebouwde kom van Doetinchem, waar Schotse Hooglanders graasden, we zijn ze dan ook al op verschillende plaatsen tegengekomen, maar had ze hier niet verwacht.

Al snel wandelen we Doetinchem uit, het landelijke gebied in richting Halle. Deze plaats is ook erg bekend door de Zwarte Cross, georganiseerd door ‘Jovink en de Voederbietels’( o.a de zoon van Bennie Jolink, van Normaal, zit in deze band). Het bleef regenen. Net buiten Doetinchem passeerden we het plaatsje IJzevoorde. De weg naar Halle was een lastig gedeelte, dit mede door de regen, de ene keer liep je langs bossen (Brunsveld) en even later weer langs weilanden, waar de wind vrij spel had. Na ca. 11 km, is er de eerste rust, men had daar mooie tenten neergezet zodat we droog konden zitten.
Voorbij de rust komen we door het plaatsje Halle, daar is de kerk ook speciaal geopend voor de wandelaars, buiten stond een bordje met de tekst: ‘Kom gerust binnen, de koffie staat klaar’. Vanuit Halle loopt de route naar Hallerheide, daar waren veel versieringen langs de weg aangebracht i.v.m. de Kermis (een belangrijk feest in de achterhoek).
Het blijft maar regenen, soms lijk het droog te worden en even later kwam er weer volop water uit de lucht. De tocht voert vandaag wel iets meer over onverharde wegen, wat we persoonlijk erg prettig lopen vinden, zelfs met dit weer. We gaan nu langs het natuurgebied ‘Het Zand’. Intussen is het ook zo goed als droog geworden.
Dan krijgen we nog een rust post in het bos welke met wat zeil in de bomen is uitgrust. Alle zitplaatsen zijn nat. De route gaat vandaar verder naar Zelhem,
Na de controle verlaten we Zelhem, waar aan de rand van het centrum een draaiorgel speelde speciaal voor de vierdaagse. Via buurtschap ‘Het Broek’ lopen we richting Doetinchem, het is vanaf daar nog een 4 km. naar de finish. Om 13.00 uur komen we daaraan en hebben dan 36 km gewandeld. In de achterhoek hebben ze toch andere kilometers dan bij ons. We blijven nu wat langer in de in de hal en drinken nog wat. Daardoor ontmoeten we dirk uit St Annaparochie die om half 2 binnen komt en dus redelijk bij de 40 km zit. Deze middag gaan we nog even Doetinchen in.
4e dag: “de Dag van Montferland en Elten.”
Weer: 8 t/m 23°C 3e paar.
Deze morgen een half uur eerder opstaan om de auto te laden want het was de laatste nacht in ons vakantie verblijf. Met een volgepakt auto en de fietsen er op gaan we voor de laatste keer op weg naar de houtkamp hallen. Zoals gebruikelijk starten we om 7 uur. De route voert ons via de nieuwbouwwijk Dichteren, richting het Bergherbos (Montferland). Voordat we dwars door het Montferland zouden lopen, is er eerst een rustpost. Bij deze rustpost worden de wandelaars welkom geheten in de gemeente Montferland, door een delegatie van de gemeente.
Tevens worden we door de gemeente getrakteerd op een ‘Rondje Montferland’. Dit is een krentenbol gevuld met room en kersen., Deze geste wordt bij de wandelaars zeer op prijs gesteld. Daarna trekken we het Montferland in. De route begon meteen te stijgen, in een prachtige omgeving, na ca. 500 meter krijgen we meteen de zwaarste klim van vandaag, het hoogste punt van de ‘Hertenheuvel’.
Op de eerst volgende splitsing gaat het zoals later zal blijken mis. We lopen verkeerd maar hebben dat niet door. Er komt nog een man achter ons aan. Aan het einde van het pad worden we opgewacht door een mevrouw die de weg kwijt is. Er zijn geen pijlen of linten meer. Ik heb de telefoon en de PDA achter gelaten de auto voor de eventuele regen en nu kwamen ze goed van pas. Maar die mevrouw had wel een telefoon en de organisatie gaf als advies de pijlen van het Pieterpad te volgen. Na een 3 kwartier wandel komen we uit het bos op een weg. Dan zien we meerdere wandelaars en één daarvan is bekent in het gebied. Op het route kaartje kan hij afleiden welke kant we op moeten.
Na een half uurtje wandelen, zitten we weer op de route. Midden tussen de later gestarte wandelaars van de 30. De route gaat nu richting Stokkum en voert ons nog steeds door de bossen, af en toe een beetje klimmen en dan weer dalen.
In Stokkum is een verzorgingpost op camping de Slangenbult. Daar worden we op de foto gezet door een plaatselijke journalist. Die foto is later op Internet terug te vinden maar niet te downloaden. Vandaar uit lopen we door het Bergherbos richting ’s Heerenberg, en daar zijn weer pijlen weg. We zien het kasteel een zoeken dan weer de pijlen. We hebben het rondje om het huis Bergh daardoor niet gemaakt.
Vanaf hier, nog steeds in de bossen, gaan we richting Zeddam. Bij Zeddam komen we uit de bossen en verlaten dus het Monferland, tevens is hier de laatste rustpost voor de finish in Doetinchem.
We komen langs de torenmolen van Zeddam, (hier zijn er nog 4 van in Nederland, Zeddam, Gronsveld, Lienden en Zevenaar), van daar lopen we verder richting Braamt, de tocht gaat nu weer door landschappelijk gebied, ook word nog even een rondje gelopen over een Landall vakantiepark. Via het industrieterrein in Doetinchem bereikten we de stad. Nog een regen buitje en dan de stad in. Daar staan de eersten mensen al te wachten op de voor hen bekende wandelaars. We lopen snel door en bereiken tegen 1 uur de finish.
De teller staat weer op 36 kilometer wat een totaal maakt van 140 kilometer
De route van vandaag was echt schitterend. De organisatie doet er alles aan om deze 4daagse zo te maken dat het een 2e Nijmegen wordt met feest en een intocht via de klompen allee. We halen onze beloning op en vertrekken naar het noorden waar we om 4 uur weer thuis zijn. Een leuke vierdaagse welke voor herhaling vaatbaar is. Maar dan in een wat meer ontspannen zweer.
Aantal wandelaars 1464.
Uitgevallen 169.
Uitgelopen 1295.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s