Holland Venetie Wandeltocht te Giethoorn

17 September 2005 Holland Venetié Wandeltocht te Giethoorn
Afstand: 40 Kilometer.
Start:. Kantine S.V. Giethoorn Kerkweg 36b 8355 BL.
Weer: 8 t/m 15°C 2e paar.
Verslag van tocht 168:
Deze zaterdag kunnen we kiezen Beetsterzwaag of Giethoorn. Beetsterzwaag hebben we al 7x gelopen en Giethoorn nog nooit dus op naar Giethoorn.
Met de nieuwe PDA is het geen probleem meer om de weg en het juiste adres te vinden. De start is al om 8 uur zodat we vroeg op staan om voor 7 uur te kunnen rijden. Als we Giethoorn binnen rijden worden we al naar een parkeer plek gedirigeerd. Het is dan nog 500m lopen naar het inschrijf bureau. Na het inschrijven kunnen we direct op pad. We zien geen enkele bekende. In een groep van een man of vijf gaan we op pad en lopen dan al snel verkeerd omdat de voorlopers niet op papier kijken en alleen op de pijlen af gaan. In het verleden is ons al geleerd dat je dat nooit moet doen. Een blik op papier geeft aan dat er fout gelopen wordt en dat kunnen we het snel herstellen.
Het gaat eerste door het dorp Giethoorn met zijn mooie woningen en zijn vele bruggetjes. Je kunt wel aan het fotograferen blijven zo mooi als het hier is.
We genieten dan ook volop en herkennen vele plekjes nog van een eerder bezoek toen met rondvaart. Als we het hele dorp door zijn komen we op de eerste rust op 9 km bij café Smit.
Na de rust trekken we de polder in en krijgen lange rechte stukken voor de kiezen. Het weer is prachtig en de uitzichten zijn ook goed. We wandelen door het natuur gebied DE WIEDEN. De Wieden is een moerasgebied dat in de zeventiende eeuw is ontstaan door vervening. Het bestaat uit trekgaten, plassen, rietvelden, hooilanden en moerasbos. De Wieden vormt samen met het aangrenzende Nationaal Park De Weerribben één van de belangrijkste laagveenmoerasgebieden van West-Europa
In juli 2002 zijn zeven otters geherintroduceerd in de Weerribben, een gebied van Staatsbosbeheer. Eind oktober en begin november 2004 zijn in twee groepen nog eens acht otters in het gebied uitgezet. De laatste Nederlandse otter stierf in 1988.
We komen uit in het dorpje Wanneperveen. En dan via de Blauwe Hand komen we bij de Beulakerwieden.
Daarna komen we in het dorpje Belt-Schutsloot . Dit lijkt wel wat op Giethoorn heeft ook veel water en brugjes. Dan via lange rechtewegen richting Sint Jansklooster het dorp van Evert van Bentum. Daar is ook de rust op 25 kilometer in café het wapen van Utrecht.
Na de rust gaan we richting de pont bij Jonen. Maar voor we daar zijn krijgen we nog een fikse regenbui te verwerken. De plu op en tegen de wind in. De broek is totaal doorweek en als het na 20 minuten ophoud zijn we klets nat. Maar na regen komt zonneschijn. En als we bij de pond aan komen zijn we alweer droog.
Na de pont komen we nog door mooie gedeelten waar weer mooie huizen staan en is het genieten na een zeer saai stuk van rechte wegen. Het wandelen, gaat moeizamer en je kunt merken dat de kilometers beginnen te tellen.
Nog een rust op 36 kilometer en dan op voor het laatste stuk. Als we Giethoorn weer bereiken staat de pidometer op 43 km. Om 3 uur melden we ons af. Een mooie tocht met in het midden gedeelte veel lange rechte stukken welke na een tijdje begonnen te vervelen.

Totaal aan niet geregisterde kilometers 8460.
Totaal aan wel geregisterde kilometers 6929.
Totaal 15389.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s