Het oude slot wandeltocht te Schagen.

7 januari 2006. Het oude slot wandeltocht te Schagen.

Verslag van tocht 181:
De hele week hebben we al uitgezien naar de tocht van deze zaterdag. Deze keer gaan over de afsluitdijk naar Schagen waar we na een voorspoedige reis om 8.10uur aan komen. Het is nu kaartjes uitdelen voor het bezoek aan onze web site. Op alle tafels leggen we wat neer. Dan is het nieuwjaars wensen aan alle bekenden. Tegen negen uur gaan we op pad voor een tocht van 35 km. Vanuit sporthal Groenweg gaat de route via een parkje Schagen uit.
Later steken we het Kanaal Schagen-Kolhorn over en gaan via de oude Westfriese Omringdijk naar de buurtschap Keinse. Direct links aan de route staat de mooie Mariakapel. Volgens overlevering is op deze plaats in 1510 hier een mariabeeldje aangespoeld van een op de kust vergaan Portugees schip waar het als boegbeeld zou hebben gefungeerd. Later steken we het Kanaal Stolpen-Schagen over en wandelen over een grasdijk naar het Noordhollands Kanaal en steken deze over. We komen nu door het plaatsje Stolpen waar de route’s zich splitsen. De 35 km wandelaars gaan verder dan Stolpen en na de wagenrust gaan we door natuurgebied Zwanenwater en Pettemerduinen en ook een stukje langs het strand.
Na het strand gaan we via Sint Maartenszee en samen met de 25 km wandelaars via Sint Maartensvlotbrug naar Sint Maartensbrug voor de rust.
Na de rust gaan we verder via Sint Maarten. Vanaf hier gaan de 25 km wandelaars terug naar de rand van Schagen. De 35 km wandelaars maken nog een lus via Sint Maarten en ook door het mooie Valkkoog en door buurtschap Tjallewal naar de rand van Schagen. Vanaf hier gaan beide afstanden via een fietstunnel naar de binnenstad.
Let eens op de mooie oude gevels aan de linkerkant van de Loet. Even later komen we bij Het Oude Slot. In 1440 bouwde Willem van Beieren dit 4 hoekige slot met ronde bakstenen hoektorens. In 1 van de torens is nu een klein oorlogsmuseum gevestigd. Deze torens, nu gelegen aan de rand van een om gracht pleintje dat in grote trekken het grondplan van het voormalige kasteel vormt. In het opnieuw opgebouwde hoofdgebouw is nu o.a. het VVV kantoor gevestigd. Na Het Oude Slot gaan we verder door de binnenstad en via het Piet Monriaanpark terug naar sporthal Groenweg.

Totaal aan niet geregisterde kilometers 8522
Totaal aan wel geregisterde kilometers 7652.
Totaal 16174.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s