W183 – 33e Steenwieker wintertocht te Steenwijk.

21 januari 2006. 33e Steenwieker wintertocht te Steenwijk.

Verslag van tocht 183:
We hebben het besluit genomen om niet naar de FLAL in Veendam te gaan en te kiezen voor dichterbij en wat minder deelnemers. Als we binnen komen zijn er toch diverse FLAL wandelaars die er net zo overdachten. Tegen 9 uur vertrekken we wandelen we Douwe uit Heereveen. Eerst een rondje Steenwijk. De eerste die we tegen kwamen was Johan van den Kornput, de man die Steenwijk in 1581 tegen de Spanjaarden verdedigde.
Als we op het bolwerk wandelen is er een prachtig overzicht over steenwijk met daar prominent aanwezig de grote of St.Clements kerk van 1466. Bovenin de toren bevindt zich een groot (nu leeg) waterreservoir. De toren heeft ooit als watertoren gediend.
Na het bolwerk wandelen we langs het huis en door het park Rams Woerthe. Dit werd gebouwd en aangelegd in 1899 op de voormalige weiden Woerthen van burgemeester Ram die rond 1750 aan het hoofd van de gemeente Steenwijk stond. Het huis is gebouwd in opdracht van Jan Hendrik Tromp Meesters en ontworpen door architect J.A. van Gendt, de man die ook het concertgebouw in Amsterdam heeft ontworpen. Een fraai voorbeeld van een in Jugenstil opgetrokken villa. Via het heuvelachtige landschap, dat is een onderdeel van een langgerekte richel die zich uitstrekt van Stavoren tot Coevorden. De eindmorene van de voorlaatste ijstijd. Dan gaat het richting Steenwijkerwold over hert riviertje de Rohne.
Na Steenwijkerwold wandelen we door om op 15 kilometer te rusten op camping ’t Eeser Heideveld. Na de rust wandelen we door de bossen naar het gedeelte waar de privé boerderijen staan. We zijn hier wel vaker geweest.
Daarna zijn alle pijlen verwijderd. We moeten nu op papier verder wandel, om tenslotte uit te komen in het beroemde Franse laantje. Al eerder beschreven in een vorige tocht. De rest van de tocht gaat dan verder over een al eerder gewandeld gedeelte. Voor de tweede rust zien we dan nog een bijzonderheid in de vorm van 2 stenen. Een grote en een kleine kei genoemd koe en kalf.
Vermoedelijk zijn het de restanten van een hunebed dat daar gelegen heeft. Het geheel wordt omringd door een twaalftal beuken. Het is ondertussen gaan regen en met de paraplu op bereiken we de 2e rust op het buitengoed Fredeshiem. Na de rust is het nog een kleine 5 kilometer naar de Meente waar we om 15.00 uur aankomen in de regen. Een leuke tocht waarin het wandelen goed ging.

Totaal aan niet geregisterde kilometers 8554
Totaal aan wel geregisterde kilometers 7712.
Totaal 16266

Klik op foto voor meer foto’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s