Woldberg-wandeltocht te De Blesse

Wandeltocht nr 201.

21-10-2006
WSV FLAL (Friese Lange Afstandlopers)
Woldberg Wandeltocht in de Blesse.
Afstand 40 kilometer.
Weer: 13 t/m 17° C
Verslag door Jan Kattenburg uit Zwolle.
Het was druk in truckers café Pieter Poot in het Fries-Overijsselse grens dorpje De Blesse. Honderden FLAL’ers wilden van start in deze eerste winterserietocht.
8.40 uur: velen staan al buiten te trappelen van ongeduld.
Pas om 8.55 worden de routebeschrijvingen uitgedeeld. De gebruikelijke hektiek. “geef hier”,”waar is de route van de 25?”, ”is dit de 40 km?” graai, graai. Eindelijk kunnen we op weg.
Eerst door het Weststelingerwerfse coulissenlandschap: veel weilanden omzoomd met bomen, houtwallen en kleine bosgebieden kenmerkend voor het oostelijk Woudengebied van Friesland. Langzaam gaan we over in het Drents Friese Woud. Maar nog niet helemaal, bij Wilhelminaoord is de rust en keren we ook weerom.
Op naar de Woldberg. Daar een zeer bijzonder punt. Op gegeven moment ga je de hei op. Over de zanderige hei zie je de bossen van de Woldberg. Draai je je echter om dan zie geen hei en geen bossen maar weiden en houtwallen. Het ultieme grenspunt tussen 2 landschapstijlen.
Nu dus over de Woldberg. Een fikse heuvel vlakbij Steenwijk en in de 80-jarige oorlog een strategisch punt bij de belegering van Steenwijk door de Spanjaarden (vergeefs: de Olde Grieze werd niet veroverd). Door landgoed De Eese volgden vele kilometers door dit zanderige bosgebied. Op gegeven moment zagen de Olde Grieze zelf, zo dicht zaten we bij Steenwijk. Hierna weer naar het Noorden.
Door Witte Paarden en Steenwijkerwold. Wederom coulissenlandschap. Maar toch anders dit was licht glooiend. Nog een FLAL wagenrust, nu nog 7 km en dan zijn we weer in De Blesse. Mooie tocht, veel afwisseling. Goed begin van de winterserie, smaakt naar meer.

Totaal aan niet geregisterde kilometers 9379
Totaal aan wel geregisterde kilometers 8417.
Totaal 17796.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s