Turkse bosjes tocht te Lekkum.

27 januari 2007. Turkse bosjes tocht te Lekkum.

Verslag van tocht 209:
Informatie voor af van de FLAL.
Een vreemde naam voor deze wandeltocht. Nee, hoor want het bosgebied waar jullie vandaag doorgelopen zijn draagt de naam Griekenland en Turkije. Het gebied is ongeveer 17 ha. Groot en ligt tussen de dorpen Oudkerk, Roodkerk, Molenend en Oenkerk in de gemeente Tietjerksteradeel en is een kleinschalig bosgebied wat past in de landgoedstructuur van de Trynwâden. Van oorsprong zijn het eikenhakhout-bosjes met een intensief padenpatroon, in 1955/1956 aangekocht van de familie van Sminia van het landgoed De Klinze te Oudkerk. De voor Friesland ongebruikelijke namen Griekenland en Turkije zijn naar men zegt afkomstig van de verkoop van staatsobligaties (waardepapieren waarvoor de staat garant staat) van deze landen, door de familie van Sminia. Met dit geld zouden de bosjes zijn aangelegd. Oorspronkelijk waren het hakhout-hosjes. Perceelsgewijs werd het hout om de 15 jaar bij opbod verkocht. Het werd voornamelijk gebruikt als boerengerieflhout, zoals voor stekpalen en bonenstaken. Wellicht is de bast van de eik in het verleden ook gebruikt voor de winning van eek, een stof die werd toe gepast in de leerlooierij. De overblijvende takken gebruikte men als brandstof; bijvoorbeeld voor het stoken van de bakkersoven, Daarnaast werden takken bossen toegepast als beschoeiing langs watergangen. De bosjes passen in, en maken onderdeel uit van, de typische landgoedstructuur die zo kenmerkend is voor deze streek. De landgoederen De Linze, Heemstrastate en Stania State getuigen hier nog steeds van. Het voorkomen van veel hulst getuigt van een zekere ouderdom en rijpheid van de bosbodem. Deze soort verschijnt pas in een laat stadium van bosontwikkeling. Ook de rijkdom aan paddestoelen wijst in die richting. Kenmerkende broedvogels zijn wielewaal, sperwer en veel zangvogels. Het landhuis De Klinze is tegenwoordig in gebruik als restaurant en ook Stania State heeft niet meer zijn oorspronkelijke bewoning, maar is tegenwoordig in gebruik als kantoor en restaurant.
Lekkum is een gehucht vlak boven Leeuwarden. Veel FLAL tochten starten vanuit Lekkum, niet omdat de omgeving zo fraai is maar omdat hier het club huis van de Flal is. Start was al om kwart voor negen omdat de zaal vol was. De 1e km’s gingen richting Leeuwarden om via de noord kant richting Bulle polder te wandelen. Met een oversteek over de snelweg Groningen ging het Camminghaburen in.
Via de rand kwamen we in het recreatiecentrum “de groene ster”. Via de kleine wielen en de nieuwe wielen naar het bos van Ype.
Alvorens we in Tytsjerk van de rust te konden genieten had de FLAL nog een obstakel voor onze dikke medemens. De wandelaars moesten tussen de spijlen van een hek doorwringen.
Vanaf Tytsjerk was het landschap radicaal anders. Vanaf nu gingen we door het dorpenlandschap. De route werd heel afwisselend . Dorpjes dicht bij elkaar afgewisseld met stukken weg tussen weilanden, houtwallen en kleine (Turkse) bosjes. Dit stuk opgelopen met de Jan Kattenberg mede wandelfotograaf van wandel mee uit Zwolle. De dorpjes Rijpkerk, Giekerk, en Oenkerk werden aangedaan. In Oenkerk was het hoogte punt van dit stuk route: het park bij de Stania State.
Fraaie monumentale bomen in een graslandschap, doorsnede door vijvers en waterlopen. Fraaiste was een ingewikkelde houten brug naar een eilandje op een heuvel, welke door de FLAL wandelaars genomen moest worden. Na de Stania State wederom een geheel ander landschap.
De weilanden vlakte ten noorden van Leeuwarden moest doorkruist worden richting Lekkum. De wagenrust was in een woonboerderij langs één van deze lange wegen. Ten noorden van Lekkum kwamen we bij de Dokkumer Ee. Vanaf nu over een fietspad naar het zuiden, naar Lekkum. Wel goed te lopen, alleen die veeroosters… De skyline van Leeuwarden kwam dichterbij evenals de kerk van Lekkum. Na 26.8 km kwamen we weer bij de Weeme aan. Een mooi maar voor mij weer zwaar omdat het linker been maar niet mee wil doen. Strakke spieren in knie holte en kuitbeen.

Totaal aan niet geregisterde kilometers 9722
Totaal aan wel geregisterde kilometers 8625.
Totaal 18347.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s