De Aron Salomonstocht te Winschoten.

Wandeltocht nr 240.
3 november 2007 De Aron Salomonstocht te Winschoten. Organisatie Flal. Afstand 40 kilometer.

Verslag van Herri Floor.
Op zaterdag 3 november 2007 organiseerde de FLAL een wandeltocht met naar keuze 25, 40 en 50 kilometer. Wij kozen het 40 kilometer parkoers.
We liepen de zaal rond en kwamen er spoedig achter dat de zaal half zo groot was als dat we eerst dachten. Dat kwam doordat één wand uit spiegels bestond. Later zagen we talrijke wandelaars naar de spiegelwand lopen in de veronderstelling dat de zaal veel groter was. Bovendien viel de inschrijftafel niet op waardoor wandelaars naar de achterkant van de zaal wilden lopen. Vrij snel na de start was het ook nog eens licht gaan motregenen. Vlak na de start liepen we langs grote vijvers met bomen. De bladeren van de bomen, naast de op de grond liggende bladeren, hadden een haast betoverende fraaie bruin gele herfstkleur. Op een gegeven moment was er filevorming en vertraging. We zagen enige wandelaars om de opstopping door een enigszins drassig graslandschap lopen. Wij besloten daarachter aan te lopen. Pas na afloop van de tocht lazen we wat de oorzaak van de filevorming was. Het betrof hier een paaltjesvlonder en dat is lastig lopen als het nat en daardoor dus ook glad is
We passeerden een dierentuintje met herten, reeën en lama’s. In de parkoersbeschrijving werden we opgeroepen om de lama’s met rust te laten. Er werden in het extra infoblad melding gemaakt dat we langs een steentje van 30.500 kg kwamen, maar we hebben het steentje helaas niet gezien. Daarna kwamen we door de Gassingel. Deze straat is genoemd naar de voormalige gasfabriek die hier vroeger stond.
We liepen door een winkelstraat in Winschoten. Door het sombere weer met af en toe wat lichte motregen was er in de winkels nog niet veel klandizie. Daardoor waren talrijke winkeliers naar de deuropening van hun winkel gelopen en aanschouwden de passerende wandelaars. We hoorden twee dames tegen elkaar zeggen: “wat lopen ze hard hè, ze hebben flinke haast”. Daarna kwamen we langs het stadhuis en restaurant De Nederlanden. Bij de toren Olle Witte sloegen we af. Dit waren allemaal mooie gebouwen. We liepen dwars door het overdekte winkelcentrum. Op het extra informatieblad stond vermeld dat het winkelcentrum in 2002 gereed zou komen. Hieruit blijkt dat de info van 5 jaar tevoren, toen de eerste Ahron Salomonstocht werd georganiseerd op 12 januari 2002 integraal was overgenomen. Maar daardoor was de tocht niet minder mooi. Verder kwamen we langs de achterkant en even later langs de voorkant van het voormalig joodscentrum met rabbinaathuis. Vervolgens was het fraaie Sterrenbos aan de beurt van onze wandeling.
Buiten het bos kwamen we langs een monument. En nog steeds motregende het af en toe. Daarop kwamen we in het Winschoterbos en volgden hier graspaden. Ook kwamen we langs het babybos
We kwamen in een wijk van Winschoten waar straatnamen begonnen met St. Vitusholt, gevolgd door de tekst 1e laan, 2e laan tot wel 8e laan.
Op de kaart zagen we, dat we door een buurtschap met de naam Tranendal waren gekomen. We hebben aldaar niets bijzonders hierover gemerkt. We passeerden een bosperceel dat aangelegd was op een zandafgraving. Even voordat we bij een houten luchtverdedigingstoren uit de jaren 50 kwamen, liepen we even op met een oud bestuurslid van de FLAL. We konden hem feliciteren omdat hij voor de 4e keer opa was geworden. Bij een paar grote schuren aan de rechterkant van de weg, stond aan de linkerkant van de weg een pijl naar rechts met de tekst: “FLAL – Mariske Mulder, een kijkje waard”. Het had onze nieuwsgierigheid opgewekten kon Francis even een plasje doen. Inmiddels was de eerste lus van de 50 kilometer weer op ons parkoers van de 40 kilometer samengekomen. We staken de spoorlijn Groningen-Winschoten over en kwamen daarop bij Heiligerlee. We liepen hier vlak langs het standbeeld van de slag bij Heiligerlee. Na een kantoor van Staatsbosbeheer staken we een verkeersweg over. We passeerden een minimolen. Deze molen was ongeveer 2 tot 3 meter hoog. Na een dubbele ophaalbrug nabij Eexterhaven liepen we tot aan Scheemda langs het Winschoterdiep. Echter nog wel een keer afgewisseld met een bospassage. Bij Scheemda staken we dan via de Eexterbrug het Winschoterdiep over. We kwamen in het centrum van Scheemda. Maar op dat moment wisten we niet dat we in Scheemda liepen. Dit stond niet (duidelijk) vermeld op de parkoersbeschrijving. Kort daarop kwamen we bij de Oldambsterherberg De Esborg te Scheemda. De afgelegde afstand bedroeg hier 14 kilometer. Toen we deze rust binnenkwamen was de zaal nog niet voor de helft gevuld. Voor de afhaalbalie van consumpties stond een lange rij wandelaars geduldig op hun beurt te wachten. Na de rust liepen onder de A7-snelweg door en kwamen daarop door met Midwolderbos. In een afgerasterd gedeelte konden we maximaal 45 paarden tegenkomen. Wij zagen er twee lopen en ze liepen gelukkig niet op ons pad. Daarop kwamen we bij Huize Ennemaborg en op het gelijknamige landgoed. Eerst liepen we langs de achterkant van het huis en om een vijver. Door het toegangshek verlieten we Ennemaborg weer. In Midwolda kwamen we langs huize Emanuel. Dit was een huis met een mooie voorgevel. Links en rechts van de toegangsdeur zaten drie grote ramen.
We staken de Hoofdweg over en volgden nu de Ulbe Buwaldalaan. Daarna verlieten we Midwolda weer. Over een landbouwweg zetten we nu koers naar Oostwold. Vlak voor de bebouwde kom van Oostwold kwamen we langs vliegveld Tom van der Meulen, ook wel Groningen Airport Oostwold genoemd. Buiten de hangar stond één vliegtuigje in opvallende kleuren, met name geel. Hier worden onder andere rondvluchten boven de Blauwe Stad uitgevoerd. Voor 3 personen kost zo’n vlucht van een kwartier € 285,00. Toen we langs de begraafplaats, die achter de hervormde kerk van Oostwold ligt, kwamen, bedachten we dat we hier een mooie foto konden maken. We verlieten de kerk via een fraaie kerksingel omzoomd met aan de zijkant oudere bomen en op de grond herfstbladeren. Nabij de kerk lag ook nog een grote kosterij (meesterswoning). Spoedig daarop werd de tweede grote rust op 25½ kilometer bereikt in café Twee Oldambten. Ook aan de tafel zat op een gegeven moment één van de bekendste internetfotografen van FLAL-wandeltochten. Maar hij komt ook uit Friesland. Toen wij nog maar 9 foto’s hadden gemaakt zat hij al op een aantal van 70 foto’s. We verlieten deze tweede grote rust weer en liepen daarna door en langs bosgebied Kromme Elleboog en over de gelijknamige straat. We passeerden het gezondheidscentrum van de Blauwe Stad. Spoedig daarop kregen we uitzicht op het Oldambtmeer. Nu liepen we een tijdlang lang het grote meer. Daarbij kwamen we langs een jachthaven en een strand. Hierboven hadden we wat negatief geschreven over de parkoersbeschrijving, maar de bepijling van de route was over het algemeen zeer goed.
Op 33 kilometer werd de enige wagenrust bereikt. Door de twee verzorgers werden we meteen herkend van mijn Na drie bekertjes limonade vervolgden we ons pad langs het Oldambtmeer. We kwamen weer door het Midwolderbos. Nu echter aan de oostzijde hiervan. Ook kregen we uitzicht op de Midwolderplas. Nu zetten we koers naar de A7-snelweg. Vanaf het viaduct over de A7 hadden we nog een wijds uitzicht op het grote Oldambtmeer. In de verte zagen we een groot rood gebouw. Later zagen we dat op het rode gebouw BLAUWE STAD stond.
Na de A7-snelweg staken we het Winschoterdiep over. Over een asfaltpad bleven we nu een tijdlang langs het Winschoterdiep lopen. Het uitzicht op het roodgekleurde gebouw werd steeds duidelijker en eerst van deze kant zagen we de tekst “Blauwe stad” op het gebouw staan. Even voor de finish kwamen we nog door het stadspark en liepen langs enige grote vijvers. De zon, die op dat moment zijn best deed, kleurde de bomen fraai goudgeel. Maar het weer speelde hierbij in positieve zin een rol. Door de af en toe vallende motregen werden we nu niet opgehouden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s