Kleaster wandeltocht te Drachten.

22 oktober 2011. Kleaster wandeltocht te Drachten.

Kleastertocht vanuit Drachten.
Misschien denkt u: “Drachten, dit is vast een tocht door stedelijke bebouwing”, nou dan heeft u het mis.
De route van de 50 km heeft eerst een lus van ongeveer 9 km en tijdens de lus komt de wandelaar langs het Karmelklooster. In 1936 ontstond dit klooster en werd bewoond door 11 zusters van de orde van de ongeschoeide karmelietessen. In 1950 en 1956 werd het klooster uitgebreid. In 1993 werd het gebouw niet meer als klooster gebruikt, maar als ontmoetings-plaats voor bijeenkomsten met spirituele en culturele achtergronden (Fam. Hofstra).
De 50 km lopers gaan dan via de woonboulevard in Drachten naar een prachtig pad achter ziekenhuis Nij Smellinghe. De route gaat dan o.a. verder over een schitterend wandelpad langs de rand van Drachten en komt uit bij de sportvelden aan de Ringweg. Na een paar straten voegen de lopers zich bij de 40 en 25 km lopers.
De route voor alle afstanden voert o.a. door de natuurgebieden in het Drachtstervaartplan.
De 50 km lopers wijken even van de route af en hebben een rust in de kantine van Drachtster Boys. Hierna gaan alle wandelaars via echt leuke paden naar Smalle Ee. Dit water was vroeger van grote betekenis.
Aan de Smalle Ee bevond zich ook het klooster SMELNE (hiervan is later de naam Smallingerland afgeleid). De monniken die hier woonden waren van de Benedictijner orde. Zij hielden zich naast bidden en werken bezig met de turfwinning en veehouderij.
In het klooster werd ook les gegeven aan kinderen uit de omgeving. Er woonden toen mannelijke – en vrouwelijke monniken, zodat het klooster toen een dubbelklooster werd.
Op het gebied van de zorg waren vooral de zusters actief. Ouderen, zieken en zwakken vonden in het klooster een veilige haven. Het ziekenhuis in Drachten ontleent hier haar naam aan: Nij Smellinghe.
Bij het klooster was ook een kruidentuin waar o.a. hop werd verbouwd. In de omgeving zijn nog steeds planten in verwilderde vorm te vinden.
Het einde van dit klooster kwam in 1580. De Staten van Friesland voerden de Hervorming in. De protestanten kregen de overhand. In die tijd waren er zelfs enige pastoors die dominee werden.
(bron: Canon van Smallingerland, uiitgegeven door Smelne’s Erfskip)
Via diverse ruiter- en fietspaden komt men aan in Boornbergum, waar de rust in ’t Bynt is.
Na de rust in Boornbergum gaan de 40 en de 50 km lopers via de bossen door naar Beetsterzwaag (rust bij Talant) en daarna via Olterterp (rust bij ’t Witte huis) terug naar Drachten.
De 25 km gaat al iets eerder vanuit het bosgebied richting ’t Súd in Drachten.
Alle afstanden gaan weer langs het Karmelklooster en gaan dan langs een aantrekkelijke route over de fietsbrug en de nieuwe wijk, waar vroeger Maartenswouden gevestigd was, naar de finish.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s