GW. Olst: Drie Romantische Landgoederen.

Klik hier voor de foto reportage

17 oktober 2017. Groene Wissel. Olst: Drie Romantische landgoederen. Met de trein naar Olst waar we om 10.45 aankomen. Eerst koffie drinken en dan wandelen. Na het centrum en de prachtige groenstroken van Olst wandelen we over een stil asfaltwegje en een landweg naar het romantische landgoed Groot Hoenlo. We wandelen daar langs het kasteel en over stille bospaden naar landgoed Hengforden vanwaar we langs een beekje en over graslanden naar en door landgoed ’t Nijendal kuiert.
Na de afwisselende en vooral stille wandeling door deze drie prachtige romantische landgoederen gaat de terugtocht door het fraaie Spykerbos met daarin een statig landhuis. In Olst eten we een nog een patatje en dan de trein van 14.24 uur terug naar huis. Het was een geweldig wandel dag met een rode zon van de Sahara stofdeeltjes.

Voor meer informatie over de Landgoederen zie hier onder:
Groot Hoenlo is een havezate met landgoed aan de Diepenveenseweg tussen Boskamp en Olst, dat voor het eerst vermeld werd in 1233. Terzijde van Groot Hoenlo staat Klein Hoenlo, een huis dat ook wel bekendstaat als het “weduwehuis”. Het imposante hoofdgebouw, huis Groot Hoenlo, is door de eeuwen heen meerdere malen herbouwd, de huidige gevel stamt uit 1897, de toren uit 1904. Enkele families waarvan het bekend was dat zij op Groot Hoenlo gewoond hebben zijn Van Haersolte, Des Tombe en Van Laer. Ook de auteur Harry Mulisch verbleef er enige tijd, in zijn boek “De ontdekking van de hemel” beschrijft hij Groot Hoenlo maar noemt het Groot Rechteren.
Het huis met bijhorende landgoed zijn sinds 2001 een beschermd rijksmonument. Om Groot Hoenlo ligt een gracht, recht in de as van de lange oprijlaan. Het huis bestaat uit twee verdiepingen met een souterrain, de klokgevel herbergt een derde verdieping. Diverse oorspronkelijke onderdelen van het interieur zijn bewaard gebleven, waaronder een trapleuning, stucwerk, schouwen en plafond.

Landgoed Hengforden.  De Haere is een havezate aan de rivier de IJssel in de buurtschap Hengforden onder de gemeente Olst-Wijhe, ongeveer 7 km ten noorden van Deventer. Het landgoed is 130 ha. groot en bevat een landhuis met park en bijgebouwen. Verder bestaat het uit een aantal boerderijen, gemengd bos, weilanden en bouwland. Op het landgoed bevindt zich een namaakruïne, de grootste zonnewijzer van Europa en de restanten van een omvangrijk verdedigingsstelsel uit de Koude Oorlog, de IJssellinie. Het huis doet dienst als kantoor voor de eigenaresse, de Stichting IJssellandschap, op de begane grond is een horecagelegenheid.

Het landgoed ’t Nijendal ligt niet ver van de rivier de IJssel in de Nederlandse provincie Overijssel tussen Olst en Diepenveen. Tussen 1975 en 1982 kwam het, mét het naastliggende goed Hooge Kamp en onder meer de boerderij Zoogenbrink, in beheer bij Staatsbosbeheer. Eerder maakte het lange tijd deel uit van de bezittingen die behoorden bij het landgoed Groot Hoenlo. ’t Nijendal vormt een circa 200 hectare groot cultuurhistorisch en ecologisch waardevol gebied dat deel uitmaakt van de gemeente Olst-Wijhe. ’t Nijendal is een van oorsprong kleinschalig ingericht en natuurrijk gebied. Het vroegere landhuis was al rond 1885 ernstig in verval en werd ten slotte afgebroken. Er restten alleen nog de tuinmanswoning en het koetshuis dat in gebruik was als veestal. Sinds begin 21ste eeuw maken deze gebouwen onderdeel uit van een nieuw opgetrokken landhuis dat in het kader van het rijksbeleid voor het ontwikkelen van nieuwe particuliere landgoederen tot stand is gekomen op 7,5 hectare van het oude landgoed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s