Gasbel en Fraeylemaborg wandeltocht te Slochteren.

4 november 2017. Vandaag de Gasbel en Fraeylemaborg wandeltocht te Slochteren gewandeld. Afstand 25 kilometer. Een prachtige tocht in een verrassend Groningen. Het weer was zeer goed zelf de zon liet zich nog even zien. Vooraf de Freylemaborg verkenen en alvast wat foto’s maken. Daarna inchecken, gaat bij de flal via computer. En dan op weg voor een wandeltocht van 25 kilometer. Zie verder de informatie van de FLAL

Voor fotoverslag klik hier.

De informatie van de FLAL . De start vindt plaats vanuit het restaurant van ‘Fraeylemaborg’, een van de mooiste – zo niet de mooiste – borgen van het Groningerland. Al voor 1300 werd de Huidige Borg als Steenhuis gebouwd en vanaf 1645 stond het bekend als Fraeylemaheerd en later werd het dus Fraeylemaborg. Het landgoed is 31 ha. groot.
De Borg is werkelijk een bezoek waard. Achter de Borg ligt een parkbos van 20 ha, ingericht in Engelse landschapsstijl.
Slochteren is een grote gemeente die zich uitstrek tot aan Appingedam en de stad Groningen. En Slochteren is natuurlijk bekend om zijn enorme gasveld waaraan wij – deels – onze welvaart te danken hebben. (maar ook de aardbevingen)
We lopen eerst door het park en verlaten dan het landgoed via de oprijlaan. We steken de weg over en via een fiets/loopbrug zijn we al snel in het buitengebied. We passeren wat molens waarna we in een natuurgebied belanden.
Na 10 km bereiken we Woudbloem. Woudbloem is een streekje met een rijtje oude witte huisjes dat nog dateert uit de tijd dat Woudbloem een aardappelmeelfabriek rijk was. Deze huisjes zijn nog steeds bewoond en zullen worden gerestaureerd. De huidige prijs van een huisje is ongeveer € 40.000 en de restauratie kost ca. € 140.000 per huisje. Van de aardappelmeelfabriek zijn nog een paar enorme loodsen overgebleven. Verder zijn er nog een paar boerderijen. In één van die boerderijen, ‘Theaterboerderij Erf en Weide’ hebben beide afstanden hun eerste rust.
Na de rust gaat het verder langs de Scharmer AE waarna we in het natuurgebied Roegwold aankomen. Roegwold is een recent aangelegd natuurgebied als broedplaats voor vogels en rustgebied voor andere dieren. Het hele gebied is doorkruist met schelpenpaden.
Aan het eind van Roegwold splitsen zich de beide afstanden. De 40 km. gaat richting Schildmeer. De 25 heeft hier een wagenrust en gaat dan op de terugweg via Schildwolde met de ‘mooiste’ toren van Nederland. Na het passeren van het Slochterdiep, lopen we door een mooie laan van het Overbos, ook behorend bij het landgoed Fraeylemaborg, en langs het haventje van Slochteren terug naar de finish.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s