Nijefurd wandeltocht te Workum.

Voor de fotoreportage klik hier.

18 november 2017. We wandelen vandaag vanuit het ”KULTUERHÛS De KLAMEARE” van Workum. Dit is het oude stadhuis met er naast een nieuw gedeelte. Hierinvinden nu alle activiteiten plaats welke voorheen in de M.C.C de Klameare werden gehouden. Op de plaats van de Klameareis nu een havenkom met aanlegplaatsen voor passanten. De bestemming van het stadhuis ging verloren door defusie metverschillende andere gemeentes in 2011, samen vormen we nu Sudwest-Fryslân. De tocht draagt de naam van de oude gemeente Nijefurd , wat zoiets als het nieuwe rechtsgebied betekent.
De gemeente Nijefurd is weer ontstaan in 1984 uit een fusie van de stad Workum met de gemeente Hemelum-Oldeferd. Het gemeentehuis kwam in Workum en gemeentewerken in beginsel in Koudum. Het oude stadhuis staat aan de Merk, een plein voor evenementen als Kokedei (4e woensdag van september).
Zomers staat er een muziektent en worden er zomermarkten gehouden.

Via de achteruitgang van de Klameare gaan we richting het strand (IJsselmeer kust). De 25 km gaat direct linksaf en de 40 km lopers rechtsaf. We komen uit bij de zeedijk langs een heel oud kerkpad. Reeds in 1560 werd dit pad genoemd. Staat ook afgebeeld op een Gildebaar (draagbaar) welke te vinden is in de St. Gertruduskerk. Het pad draagt de naam Tillefonne, wat uit twee woorden is samengesteld. Tille – een bruggetje en fonne- of – finnewat staat voor een weiland voor kalveren. Over een smal pad berijken we de oude zeedijk , verkorte vroeger de weg naar de stad aanzienlijk.
Na een wagenrust komen bij het Van Panhuijskanaal, een verbindingsvaart tussen de Workumertrekvaart en Makkum. Bij Tjerkwerd is er een brug in gelegd. We hoeven de drukke verkeersweg niet over te steken daar er een drietal tunnels zijn aangelegd. Veilig en gemakkelijk.
Na Tjerkwerd gaan we langs de Workumertrekvaart, onderdeel van de 11-stedenroute op schaatsen en bij zomerdag druk bevaren.
We komen ook langs bijzondere paden o.a: ook een onderdeel van de Waddenwandelingen. Daarnaast lopen we vandaag langs en door groene meren. Een term welke is gebezigd door de bekende schilder Jopie Huisman. De schilder van het mededogen aldus Freek de Jonge, die een deel van zijn jeugd in Workum doorbracht (domineeszoon). In de loop van de tijden zijn veel meren leeggepompt en geschikt gemaakt voor beweiding. Er is in de tachtiger jaren van de vorige eeuw geopperd het water weer terug te laten stromen en in te richten als watersportgebied. Zou een hoger rendement opleveren, maar is nooit tot ontwikkeling gekomen. Al wandelend gaan we door een stukje Fryske geschiedenis.

Bovenstaande was de informatie die we van de FLAL kregen. Voor ons was deze tocht redelijk dichtbij een half uurtje rijden en we waren dan ook al vroeg aanwezig wat ons de gelegenheid gaf om eerst het mooie plein de Merk in beeld te brengen. Want we wisten niet wat het weer zou doen.  Na de start kregen we mooie luchten voorgeschoteld met zelfs een regenboog.  Af en toe wat regen maar het venijn zat in de staart. Tussen  Tjerkwerd en Parrega kregen een geweldige Regen en Hagelbui te verwerken. De broek was kletsnat en het water stond in de schoenen. Op de rust konden we even bijkomen en het laatste stuk was betrekkelijk droog zodat we toch nog wat opdroogden. Tegen 2 uur konden we ons melden en zat deze tocht met veel wind, regen en wat zonneschijn er weer op. Complimenten voor de pijlers en pijlophalers, de routebouwer en de gehele organisatie.

Voor de fotoreportage klik hier.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s