Kerkdorpen wandeltocht te Tietjerk.

16 december 2017. Kerkdorpen-wandeltocht te Tietjerk. Vandaag weer een prachtige wandeltocht gelopen. Het weer was goed op een enkel buitje na. In de vroege morgen was het wel op diverse plaatsen glad. Maar het morgen licht was geweldig het gouden uurtje zoals ze het noemen in de fotografie. Prachtig zoals het was op sommige plaatsen en dan vooral met die donkere luchten. Dat is puur genieten.

Zie hier voor de fotoreportage

Informatie van de FLAL.

Een wandeltocht die door een aantal kerkdorpen loopt en ook nog door Griekenland en Turkije, vreemde namen??
Nee hoor, want het bosgebied waar jullie vandaag doorlopen draagt de naam Griekenland en Turkije. Het gebied is ± 17 ha. groot en ligt tussen de dorpen Oudkerk, Roodkerk, Molenend en Oenkerk in de gemeente Tietjerksteradeel en is een kleinschalig bosgebied wat past in de landgoedstructuur van de Trynwâlden.

Van oorsprong zijn het eikenhakhoutbosjes met een intensief padenpatroon, in 1955/1956 aangekocht van de familie van Sminia van het landgoed De Klinze te Oudkerk.
De voor Friesland ongebruikelijke namen Griekenland en Turkije zijn, naar men zegt, afkomstig van de verkoop van staats-obligaties (waardepapieren waarvoor de staat garant staat) van deze landen, door de familie van Sminia. Met dit geld zouden de bosjes zijn aangelegd.
Oorspronkelijk waren het hakhoutbosjes. Perceelsgewijs werd het hout om de 15 jaar bij opbod verkocht. Het werd voornamelijk gebruikt als boerengeriefhout, zoals voor stekpalen en bonenstaken. Wellicht is de bast van de eik in het verleden ook gebruikt voor de winning van eek, een stof die werd toegepast in de leerlooierij. De overblijvende takken gebruikte men als brandstof, bijvoorbeeld voor het stoken van de bakkersoven.
Daarnaast werden takkenbossen toegepast als beschoeiing langs watergangen. De bosjes passen in, en maken onderdeel uit van de typische landgoedstructuur die zo kenmerkend is voor deze streek.
De landgoederen De Klinze, Heemstrastate en Stania State getuigen hier nog steeds van.
Het voorkomen van veel hulst getuigt van een zekere ouderdom en rijpheid van de bosbodem: deze soort verschijnt pas in een laat stadium van bosontwikkeling.
Ook de rijkdom aan paddestoelen wijst in die richting. Kenmerkende broedvogels zijn wielewaal, sperwer en veel zangvogels.

Het landhuis De Klinze is tegenwoordig in gebruik als restaurant en ook Stania State heeft niet meer zijn oorspronkelijke bewoning, maar is tegenwoordig in gebruik als kantoor en restaurant.

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s