200 Jaar Maatschappij van Weldadigheid wandeltocht te Wilhelminaoord.

24 maart 2018. Vandaag de laatste tocht in de 45e Winterserie van de FLAL gewandeld. We hebben in deze serie van de 12 tochten 9 tochten gewandeld. Deze laatste tocht was een prachtige wandeltocht door een heel mooi gebied afwisselde natuur. De 1e rust was op 8,4 kilometer in Vledderveen. De 2e rust was in Vledder bij Hoeve “de Werkhorst”. Daarna ging het terug naar Wilhelminaoord. Het weer was goed droog weinig wind en een heerlijk temperatuur om te wandelen. Veel kijk plezier bij de reportage van 139 foto’s.

Klik op de foto voor de fotoreportage.

Informatie van de FLAL : 200 Jaar Maatschappij van Weldadigheid’
De Maatschappij van Weldadigheid werd in 1818 opgericht door generaal Johannes van den Bosch. Hij wilde de armoedige gezinnen na de Franse overheersing helpen. Daarvoor kocht hij in Drenthe woeste grond aan die de armen konden ontginnen. Het Huis Westerbeek op het landgoed Westerbeeksloot in Fredriksoord werd en is het bestuurlijk centrum van de Maatschappij van Weldadigheid.
Als eerste stichtte Johannes van den Bosch een “proefkolonie”. Daarna bouwde de maatschappij vrije kolonies. Deze definitieve kolonies bestonden uit kleine koloniehuisjes met een beetje grond.
Ze stonden op regelmatige afstand van elkaar langs kaarsrechte wegen. De kolonies I en II werden later het dorp Frederiksoord. Wilhelminaoord, Boschoord en Willemsoord (bekend van de Generaal Van den Boschwandeltocht) waren latere kolonies. In de kolonies werden in de periode 1818 – 1911 ca. 1400 gezinnen opgevangen. Ter ondersteuning van de bevolking stichtte de Maatschappij haar eigen scholen. De bekendste hiervan is de “Gerard Adriaan van Swieten” tuinbouw- en bosbouwschool in Frederiksoord geweest.
Kolonisten konden als beloning voor vlijtigen arbeid en goed gedrag bevorderd worden tot pachter of vrijboer.
De Maatschappij van Weldadigheid is omgevormd tot een stichting, die 1400 hectare cultuur- en bosgrond beheert. Het Landgoed Boschoord van het Nationaal Park Drents-Friese Wold maakt deel uit van dit natuurgebied.
De wandelroutes gaan door dit grote natuurgebied. Alle routes gaan ook door het buurtschap Boschoord. De Schoollaan van dit buurtschap met het voormalige Rijksschooltje en de daarbij behorende woninkjes toont de lanenstructuur van de kolonie. Andere kenmerkende lanen die in de routes zijn opgenomen zijn de Storklaan, Van Leusenlaan en Conincklaan.
Naast het geweldige natuurschoon kan kennis gemaakt worden met de kleine woningen, boerderijtjes en grotere historische gebouwen. In Fredriksoord huis Westerbeek. In Wilhelminaoord o.a. Rustoord I en II en het kerkje bij de start. De 60 km wandelaars passeren ook de gebouwen van de “Heerlijkheid De Eese” in Eesveen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s