De Boermarkentocht in Gees

Vandaag 1 December moesten we er weer vroeg uit om naar de BOERMARKEN-wandeltocht in GEES (Drenthe) af te reizen. De start locatie Restaurant & Partycentrum “De Zwerfkei” was gezellig en helemaal in Sinterklaas-sfeer……. !

Om 9.00 uur gingen de 35 km wandelaars op stap, en daarna ook wij om richting Oosterhesselen te wandelen waar de eerste rust was op ca. 8 km bij café-restaurant DEEN waar het heerlijk toeven was. Na de koffie gingen we weer op stap. We hadden prachtige stukken natuur, mooie vergezichten en bijzondere dorpen. Vooral Aalden was wonderschoon. De prachtige Drentse boerderijen met het mooie vlechtwerk. De route vervolgden we richting de tweede rust in eetcafé MEPPERDENNEN in Meppen op ca. 15 km. Genietend van de koffie en de gezellige gesprekken eten we ons brood. Toch moeten we weer op pad en dit gaat verder door een mooi stuk over het DRENTE-pad en na ca. 25 km melden we ons af en genieten na van een prachtige wandeltocht, met geweldig mooi weer. Dus organisatie bedankt, het was weer genieten!
Klik op de foto voor de gehele reportage.

Informatie vooraf van de FLAL.
Categorie Wandeltocht
Datum 1 december 2018 09:0017:00
Locatie Partycentrum ‘De Zwerfkei’ – Dorpsstraat 59
7863 PB Gees, Nederland

De Boermarkentocht in Gees op 1 december 2018

Boermarken zijn in veel dorpen in Drenthe al eeuwen een begrip. Het woord boermarke is verwant aan het woord ‘buren’ en een boermarke is een middeleeuws collectief van grotere boeren die gezamenlijk het beheer en gebruik van hun gemeenschappelijke gronden reguleerden. Het woord ‘marke’ (letterlijk grens of scheiding) wordt ook gebruikt om het gebied mee aan te geven dat bij een dorp hoort.
Ook nu kennen veel Drentse dorpen nog steeds een boermarke. Hoewel de invloed van de boermarken is afgenomen en er in veel dorpen nog maar weinig boeren zijn overgebleven bestaan er ook nu nog boermarken die grond bezitten, landbouwwerktuigen beheren of jachtgronden verpachten aan leden of aan derden. Ook zijn de boermarken actief bij bescherming van flora en fauna en in het sociale leven van veel Drentse dorpen. Tijdens deze Boermarkentocht lopen de wandelaars door het gebied van vier boermarken, die van Gees, Oosterhesselen, Meppen en Zweeloo.

De wandeling voert door veel verschillende soorten gebieden. De wandelaars gaan over essen en door beekdalen, langs boomwallen en over eeuwenoude bodenpaden en stukjes heide. Ook komen ze door bossen als het Geeser bos dat werd aangelegd in de jaren 20 van de 20e eeuw en langs landbouwgronden die zijn ontstaan door ontginning van heidevelden. Sommige van die ontgonnen gronden hebben nog steeds een agrarische functie maar andere hebben inmiddels plaats gemaakt voor ‘nieuwe natuur’: ze zijn ingericht als natuurgebied met als belangrijke nevenfunctie waterberging in tijden van overvloedige regenval.

De wandeling start in Gees, een oud esdorp met veel historische boerderijen. Het vertrekpunt heet niet voor niets

Gees 03

De Zwerfkei, want in Gees ligt de grootste zwerfsteen van Nederland die door de NAM uit een akker werd opgegraven. In de heg voor De Zwerfkei staat het beeldje van een wandelaar met een rugzak. Dit beeldje is daar geplaatst ter herinnering aan de ingebruikneming van het Drenthepad. Op 22 maart 1996 werd dit zesde Nederlandse streekpad van het NIVON door de Commissaris van de Koningin, Relus ter Beek, officieel opengesteld voor de wandelaars.

Hoewel Drenthe bekend staat om zijn hunebedden zijn er geen hunebedden op de route van vandaag te vinden. Wel komen de wandelaars op weg vanuit Gees vlak voor Oosterhesselen een ander grafmonument tegen, een Hunnenkerkhof. Een grafmonument van veel recenter datum en weinig opvallend in het landschap maar wel eentje om even bij stil te staan.

In Oosterhesselen zelf vinden we een volgend bijzonder monument, een mooi wit kerkje met een toren die daar los van staat, uniek in Drenthe. Gees 01

Bij gevechten in de 80-jarige oorlog rondom Coevorden werd het verbindende deel tussen toren en kerk zodanig beschadigd dat besloten werd om het niet te herbouwen. En zo staan toren en kerk sinds die tijd los van elkaar.

Gees 02

Vanuit Oosterhesselen zetten de wandelaars koers richting Zweeloo. Dit deel van de route volgt voor een deel het oude kerk- en bodenpad tussen Oosterhesselen en Zweeloo. Een mooi voorbeeld van een oud lokaal wandelpad dat in ere is hersteld en veel wandelaars trekt. In Zweeloo komt de 35 km route langs het oude kerkje dat aan het eind van de 13e eeuw werd gebouwd op de fundamenten van een nog ouder houten kerkgebouw uit de 12e eeuw. Het kerkje is door Vincent van Gogh vereeuwigd. Vanwege dat bezoek van Van Gogh presenteert Zweeloo zich tegenwoordig als kunstenaarsdorp. Want na Van Gogh hebben veel schilders Zweeloo bezocht en in en rondom het dorp boerderijen en het landschap vastgelegd. Rondom het kerkje van Zweeloo en even verderop in het dorp Oud Aalden staan nog steeds veel zeer fraaie oude boerderijen.

Vanuit Aalden gaat het vervolgens naar Meppen, waar een grote gedenksteen herinnert aan de geschiedenis van de boermarke van Meppen.
Gees 04

Na Meppen komen de wandelaars via de boswachterij Gees en langs de Geeserstroom weer terug in Gees.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s