Robbenoordbos wandeltocht te Den Oever.

15 december 2018. Vandaag een FLAL wandeling in Den Oever en wel de Robbenoordbos wandeling. het is de 5e wandeltocht in de 46e winterserie. Voor ons is het redelijk dichtbij. Even de afsluitdijk over en we zijn er. Om 8.00 uur, we zijn dan ook ruim op tijd aanwezig. Inschrijven en alle bekenden begroeten het is altijd een gezellige boel. Het eerste gedeelte van de tocht gaat op de dijk langs de Waddenzee. Mijn herinnering gaat terug naar 24 februari 2001 toen we ook langs deze dijk liepen en het behoorlijk glad was. Toen waren er vele valpartijen. Vandaag geen gladheid ondanks de kou. Ter hoogte van Stroe gaan we over de dijk en komen we langs een prachtig Kerkje. Dan gaat het via Oosterland naar de Zingende Wielen waar de eerste rust is op 7,7 km.  Na de rust gaan we over een grasdijk richting de naamgever van de tocht het Robbenoordbos. Een mooi gedeelte waar we nooit eerder hebben gewandeld. Dan steken we de snelweg over om vervolgens op de 2e rust te komen op 17,5 km. Zorgboerderij “Dijksgatshoeve”.  Na de rust nog een gedeelte bos en langs een stukje IJsselmeer komen we via 2 tunneltjes weer in Den Oever. Een prachtige gevarieerde wandeltocht. Het weer was droog met een koude wind bij een temperatuur van 1 graad. Organisatie bedankt voor deze mooie wandeldag.

Klik op de foto voor de gehele foto reportage.

Informatie vooraf van de FLAL.
Wandeltocht . Datum 15 december 2018 09:00 – 17:00
Locatie: Sociaal Cultureel Centrum ‘Vikingschip’ – Robbenoordstraat 11A
1779 BJ Den Oever, Nederland

Robbenoordbos-wandeltocht
We vertrekken voor de 5e wandeltocht uit de 46e FLAL-winterserie vanuit Den Oever. Deze plaats ligt op het voormalige eiland Wieringen.
De wandelaars op de route van 35 km. lopen rond en over het gehele voormalige eiland en uiteraard door het Robbenoordbos, waaraan de wandeltocht zijn naam dankt. De route van de 35 km. ‘loopt’ vanuit Den Oever via de waddenzeedijk richting Hippolytushoef. In dit dorp is de 1e rust. Hierna volgt de route nog een stukje waddenzeedijk en draait dan via het Lutjestrand (2e rust) naar De Haukes. Vanaf dit dorp gaan we via de oude zeedijk van het voormalige eiland richting Robbenoordbos, waar we voordat we de A7 oversteken weer samen komen met de wandelaars van de 25 km. Gezamenlijk vervolgen we de wandeltocht dan via een prachtig gebied naar zorgboerderij ‘Dijkgatshoeve’ voor de laatste rust voor beide afstanden. Via het Robbenoordbos wandelen we dan terug naar Den Oever.
De wandelaars op de route van 25 km. lopen een kleiner stukje over het voormalige eiland en gaan vanuit Den Oever eerst ook langs de waddenzeedijk, maar ter hoogte van Stroe gaat zij landinwaarts om daarna via Oosterland naar de 1e rust bij restaurant ‘De Zingende Wielen’ te lopen. Vanaf deze rust gaat het richting het Robbenoordbos waar we vanaf de A7 gelijk opgaan met de 35 km.
Het eiland Wieringen lag op de grens van de Waddenzee en de Zuiderzee, wat nu het IJsselmeer is. De Afsluitdijk loopt van Wieringen naar Friesland. Wieringen bestaat voor het grootste deel uit een stuwwal die hier in de voorlaatste ijstijd door de gletsjers is gevormd. Op het eiland hebben Vikingen gewoond. Er is een vikingschat gevonden. Wieringen dankt zijn naam aan het zeegras of wier dat hier vroeger gewonnen werd. De rotgans is de vogel die bij Wieringen hoort. Het voormalige eiland is bijzonder om zijn geologie, archeologie, natuur en cultuur.
Het oude eiland heeft zijn bestaan te danken aan de stuwwal van taaie keileem, die nooit is weggespoeld door de zee. Op de stuwwal konden mensen veilig wonen.
Het hoogste punt van Wieringen ligt ten noordwesten van Westerland op 12,80 meter boven NAP. Het laagste punt is de Polder ‘Waard Nieuwland’, 1,50 meter onder NAP.
Het jonge eiland
Het eiland Wieringen ontstond pas in de late Middeleeuwen. Daarvoor zat het vast aan Noord-Holland, net als nu. Ter hoogte van het buurtschap Vatrop zou voor het eerst bewoning door mensen zijn geweest. Nog steeds wordt er Middeleeuws aardewerk op het wad gevonden.
Verbindingen
Wieringen is sinds 1924, door de bouw van de Amsteldiepdijk tussen Ewijcksluis en Westerland, geen eiland meer. In juli 1929 werd ook de dijk tussen Medemblik en Den Oever gedicht. In 1930 was de Wieringermeerpolder klaar. Tenslotte werd op 28 mei 1932 de Afsluitdijk tussen Den Oever en Friesland gedicht. Ondanks het feit dat Wieringen op allerlei manieren vastzit aan Noord-Holland en Friesland heeft het oude eiland zijn bijzondere status behouden. Wieringen is het minst bekende en best bereikbare Waddeneiland.
Wieringen opnieuw een eiland?
In 1999 kwamen de VVV, de gemeente, de provincie en het waterschap met een plan om van Wieringen weer een soort eiland te maken. Aan de zuidkant zou een meer komen in de Wieringermeerpolder. Zo zou het oude eiland weer aan vier kanten door water omringd zijn. Men hoopte dat het Wieringerrandmeer toeristen zou aantrekken. Er waren felle voor-en tegenstanders. In 2004 stemde de gemeenteraad tegen, maar in 2005 weer voor. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland keurden het plan in 2007 goed, maar na veel politieke strubbelingen is het plan in 2010 afgeblazen.
Robbenoordbos
“Rare naam, ik heb geen zeehond gezien?” Klopt! De naam verwijst naar vroeger. Naar een nabijgelegen zandplaat in de Zuyderzee: de Robbeplaat. Bij laag water (eb) kwamen hier de zeehonden uitrusten. Maar toen de Afsluitdijk een feit werd, was het over met eb en vloed aan de zuidkant. Zeehonden komen nu in de Waddenzee voor.
Het Bos
Het is een jong bos. De polder Wieringermeer werd in 1930 drooggelegd maar het verhaal van nu begint in 1945. Vlak voor het einde van de 2e Wereldoorlog werd de IJsselmeerdijk opgeblazen. De polder liep onder, alles verwoest, dus ook alle reeds geplante bomen. Dus: hop! Polder weer leegmalen en gewoon overnieuw beginnen. Nu bleek het noordoostelijke deel van de polder niet zo geschikt te zijn voor landbouw. Dus wat doen we? Bomen planten! En ze groeiden als een tierelier. Eiken, beuken, esdoorns, populieren, elzen en meer. Ze groeiden zelfs sneller en hoger dan verwacht. Hoe zullen we het bos noemen, even denken vroeger zwommen er robben, het Robbenoordbos. Een heerlijk gevarieerd bos waar veel te ontdekken valt.
Veel wandelplezier, namens de uitzetters van de route, Tineke en Johan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s