Vrijbuiter wandeltocht te Roden.

12 januari: Vandaag staat de Vrijbuiter-wandeltocht in Roden op ons programma, en ook al zijn de weersvoorspellingen niet al te best word het toch lekker druk in de Indoor skihal “Snow & Co, een nieuwe locatie omdat de Vrijbuiter niet meer beschikbaar is.
Om 9.00 uur mogen zowel de 35 km en de 25 km wandelaars van start en zit de pas er lekker in. We gaan samen richting Leutingewolde. Vandaar wandelen we het waterbergingsgebied “De Onlanden” in. Dan begint het te regenen, eerst zachtjes maar al snel trekt ieder zijn/haar regenkleding uit de tas…..en dat is nodig ook. Foto’s worden niet meer gemaakt. Al behoorlijk nat komen we in het dorpshuis in Roderwolde aan waar het heerlijk toeven is. De afstand is dan ca. 10,7 km, na de rust gaan we weer op pad. Het regent nog steeds en we maken ook bijna geen foto’s. Op ongeveer 17 km wordt het wat droger. We zijn dan in het mooie gebied van het Liverediep met zijn vistrap. We kunnen nu weer wat foto’s maken. Als we bij de tweede rust aankomen in het caf ’t Hart van Lieveren hebben we er ca. 20 km opzitten. Na deze rust is het nog een mooi stuk door een bosrijk gebied richting Roden waar we bij de finish zien en ons afmelden dat er toch 467 wandelaars ook hebben genoten. Organisatie bedankt!!
 Klik op de foto voor de gehele reportage.

Informatie vooraf van de FLAL

“Vrijbuiter” wandeltocht 2019.

Ondanks het faillissement van kampeerhal “De Vrijbuiter” gaat de naar deze onderneming genoemde wandeltocht in 2019 gewoon door. We hebben een andere startlocatie gevonden bij de indoor skihal “Snow&Co”, op een steenworp afstand van de voormalige kampeerhal.

De naam van de tocht blijft voorlopig gewoon zoals hij 10 jaar achter elkaar is geweest: “De Vrijbuiter wandeltocht”

Vanuit de skihal vertrekken beide afstanden richting Leutingewolde. Vandaar wandelen we het waterbergingsgebied “De Onlanden” in.
Het waterbergingsgebied is een voormalig laaggelegen veenweidegebied. Tussen 2008 en 2013 is dit veenweidegebied, tussen het Leekstermeer en het Paterswoldsemeer, omgebouwd tot waterberging.
Bij extreme regenval bestond voorheen het gevaar dat kanaaldijken (Noordwillemskanaal en Emskanaal) zouden doorbreken en grote delen van Groningen en Drenthe onder water zouden lopen. Om dit te voorkomen werd een waterberging aangelegd die bij extreme regenval automatisch vol loopt en ook is er de mogelijkheid om kanaaldijken gecontroleerd door te steken om water te bufferen. De totale oppervlakte van de waterberging is 2500 ha. Het is daarnaast ook een zeer aantrekkelijk vogelgebied geworden waar al veel zeldzame vogelsoorten gespot zijn. Op uw wandeling zult u waarschijnlijk wel een paar vogelspotters tegen komen en u neemt misschien zelf ook wel een zeldzame vogel waar.

Nadat we de Rodervaart zijn overgestoken wandelen we richting Leekstermeer. Vlak voor het meer gaan we de dijk op tussen het meer en de waterberging. Ter hoogte van Matsloot verlaten we de dijk om na ruim een kilometer opnieuw een dijk van de waterberging te volgen langs het “Grote Waal” (bos).

We verlaten de Onlanden en wandelen langs de historische koren- en oliemolen “Woldzigt” in Roderwolde. Na het passeren van de Jacobskerk komen we op de eerste rust van deze tocht: dorpshuis “De Doefkamp”.

Vanuit de rust vervolgen we onze wandeling richting Foxwolde en het archeologisch monument “De Kleibos”.
Het bos dankt zijn naam aan de zware potklei die gebruikt werd voor het maken van kloostermoppen en bakstenen.
We verlaten het Kleibos en Foxwolde richting Peize. Langs de Roderweg ter hoogte van de Driebergendijk splitsen de routes. De wandelaars van de 25 km. gaan de Driebergendijk op en gaan via de Weehorst en het Sterrenbos naar hun derde en laatste rust in café “Het hart van Lieveren”.

De 35 kilometer wandelaars gaan door richting Peize om langs de Peizer Schipsloot opnieuw hun weg te zoeken door het waterbergingsgebied “De Onlanden”. Ter hoogte van Peizerwold steken zij de Groningerweg over en via de Weeringsbroeken (voormalige polder, nu waterbergingsgebied) wandelen zij naar hun tweede rust bij café Ensing in Peize.

In de Weeringbroeken passeren zij een zogenaamde Amerikaanse windmolen. Bij de inwoners van Peize staat deze molen bekend als de “Rosenbaum”-molen. De molen is omstreeks 1925 gebouwd door de Joodse vervener Rosenbaum, die na de turfwinning het veen droog maalde om zo landbouwgrond te krijgen. De familie Rosenbaum heeft echter de tweede wereldoorlog op jong meisje na niet mogen overleven. De molen raakte in verval en is in 2006 door enkele vrijwilligers gerestaureerd.

Na rust wandelen zij door Peize naar het einde van de Vossegatsweg om weer aan te sluiten op de route van de 25 kilometer.

Na de gezamenlijke rust in café “Het hart van Lieveren” wandelen de deelnemers van de beide afstanden via het Mensingebos en het centrum van Roden terug naar de skihal.

Alvast veel wandelplezier gewenst.

Tom van der Velde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s