Langs het Groninger Hunebedtocht.

9 maart 2019. Drenthe is het land van de hunebedden. Van de 54 hunebedden in Nederland bevinden zich 52 binnen de grenzen van de provincie Drenthe. De andere twee liggen in de provincie Groningen. Een van de Groningse hunebedden ligt op onze wandelroute in Noordlaren. Het andere is gevonden in Heveskesklooster, bij Delfzijl, en heeft plaats moeten maken voor de aanleg van de havens en het industrieterrein en bevindt zich nu in een museum in Delfzijl. We vertrekken in noordoostelijke richting langs het Noordwillemskanaal. Na ongeveer 2 kilometer steken we bij de Oosterbroeksbrug het kanaal over en onder de A28 door. Door de Polder Glimmen wandelen we via Harendermolen naar Appelbergen. Bij paviljoen Appelbergen is de eerste rust op 8,7 km. De uitbater was niet voorbereid op de stroom wandelaars en wilde een ieder bedienen aan een tafeltje. Dat was een leuk plan maar niet voor zijn kas. De meeste wandelaars vertrokken weer zonder koffie. Dan maar op de volgende rust.  Na rust gaat het verder richting Noordlaarderbos. Aan het eind van het bos is de splitsing met de 40 kilometer wandelaars. Wij hebben na de splitsing nog ongeveer 500 meter te overbruggen tot de Veenhorst. Bij de Veenhorst komen de routes van de 40/60 weer bij elkaar om vandaar samen verder naar de finish te wandelen.
Kort na de samenvoeging wordt het Groninger hunebed gepasseerd en lopen we door het dorp Noordlaren en de Pollseweg naar de laatste rust bij herberg ‘De Blankehoeve’. Die had zeker ruggespraak gehad met de vorige rust want die wilde ook niks verdienen en zo gingen we weer zonder koffie verder. Wel hebben we ons brood opgegeten. Francis had weer veel last van haar voet en ging met de auto terug naar Eelde. Voor alle afstanden is er dan nog zo’n 6,5 kilometer af te leggen. Voor de laatste kilometers voert de route ons over de Glimmer Esch naar Glimmen. We wandelen in Glimmen langs het pompstation van het waterbedrijf Groningen en Glimmermade langs de oostzijde van de A28 terug naar de bloemenveiling.  Daar was een zeer emotionele ontmoeting met Riemer Bouma die ernstig ziek is en een laatste wens had om nog één maal bij een wandeltocht te zijn. Ik kon het daarbij niet droog houden, maar wel tijdens de wandeling, want ik was net op tijd voor de regen binnen. Een prachtige natuurtocht Tom en organisatie bedankt. klik op de foto voor de gehele reportage.

Eén reactie

  1. Fantastische foto’s. Heb meerdere collages van jullie bekeken. Heel mooi weergegeven met beschrijving en al. Het is af en een hele mooie herinnering. Ga zo door zou ik zeggen.
    Voor de duidelijkheid, wij hebben gisteren een poos met jullie opgelopen, ik had een groninger petje op en een blauwe rugtas. Jullie hebben ons nog gefotografeerd op de rug.
    Veel succes ermee, jammer dat francis de tocht niet heeft uit kunnen lopen. Sterkte ermee

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s