Stellingwerf wandeltocht te Oosterwolde.

23maart 2019. Vandaag wandelen we in Oosterwolde. Als we aankomen kunnen we nog net de 60 km zien vertrekken. Om 9.00 uur is het onze beurt. We gaan direct westwaarts, langs een oude vuilstort en een mooi meertje naar Makkinga. Daar is de eerste rust op 8,1 km in het Dorpshuis. Na de rust gaan we richting Donkerbroek aan de Friese kant daar is de volgende rust op 16 km in het Witte Huis. Na de rust nemen we een korte route naar Oosterwolde. Daarbij wordt de Boven Tjonger/ Kuunder overgestoken, om weer aan de “Drentse” kant te komen. En zo komen we na 25,1 km weer terug in Oosterwolde. Een mooie wandeltocht alleen voor de foto was het weer niet optimaal maar wel om te wandelen. Dit was de laatste tocht uit de 46e winterserie 2018-2019 van de FLAL.   Klik op de foto voor de gehele reportage

Informatie van de FLAL vooraf. We gaan vandaag dwalen door Ooststellingwerf.
Waar de Stellingwervers oorspronkelijk vandaan komen is niet met zekerheid te zeggen. Er bestaat alleen een, historisch niet onderbouwd, verhaal dat men voor één van de kleinzonen van Karel de Grote vanuit een streek ten zuiden van Hannover in Duitsland naar deze streek zou zijn gevlucht.
De naam Stellingwerf wordt voor het eerst vermeld in 1309. Werf betekent “plaats waar recht wordt gesproken” en stelling betekent “bestuurder”. Stellingwerf werd bestuurd door drie stellingen, die jaarlijks werden gekozen. Van 1309 tot 1504 was Stellingwerf feitelijk een onafhankelijke Boerenrepubliek, de Vrije Natie der Stellingwerven. Veel gebieden hadden deze “onafhankelijkheid”. Zij vielen wel onder een keizer of koning maar erkenden niet de door hem aangewezen lokale heerser, zijnde een bisschop of een graaf. Aangezien de gebieden veelal weinig interessant voor belastingheffing waren werden ze lange tijd ongemoeid gelaten. Eerder hoorde Stellingwerf bij Drenthe, waarmee het nog steeds het dialect deelt, en viel het onder het gezag van de bisschop van Utrecht. Waarom Stellingwerf zich losmaakte van Drenthe, en de manier waarop dat gebeurde, is grotendeels onbekend. Drenthe, onderdeel van het Oversticht, en Friesland verkeerden in die dagen regelmatig in oorlog met elkaar, maar of dat de reden voor het uittreden uit Drenthe is geweest blijft onduidelijk. Friesland was een rijk gebied ten opzichte van het arme Drenthe, wat mogelijk de overstap verklaart.
In 1504 werd Stellingwerf formeel ingedeeld bij Friesland. In 1517 werd Stellingwerf gesplitst in twee grietenijen: Stellingwerf-Oosteinde, later: Ooststellingwerf, en Stellingwerf-Westeinde, later: Weststellingwerf.
Bron: Wikipedia
STELLINGWARFS = ERKENDE TAEL
Oonze tael is as onderdiel van et Nedersaksisch een erkende regionaole tael. Op 10 oktober 2018 wodde et Nedersaksisch in nationaol verbaand officieel erkend as volweerdige, zelsstaandige tael.
Dat wodt beschreven in et ‘Konvenaant Nedersaksisch’. De tekst vien ie hiere:
Convenant Nedersaksisch
Twintig jaor eerder wodde et Nedersaksisch al as regionaole tael erkend neffens et belangrieke Haandvest veur regionaole taelen of taelen van minderheden van de Raod van Europa. Dat was in 1995 in de Twiede Kaemer, in 1998 wodde ien en aander in gang zet mit de feitelike invoering van et Europese haandvest. Neffens dat haandvest moet et Nedersaksisch beweerd blieven in et levendige gebruuk. Dat is een hiel goed ding, mar et praoten en schrieven blieven moe’n we vanzels wel allemaole zels doen. Ok in situaosies waor dat vroeger niet zo gewoon was. Veerweg de meerste meensken hebben d’r hielemaole gien muuite mit om oons te verstaon! Oonze tael lezen dat lokt ok haost iederiene mit een Nederlaanstaelige aachtergrond vri’jwel zonder perblemen.
Ok veur de tied van de erkenning was et Nedersaksisch netuurlik al bekend as diel van et Saksisch/Nederduuts. Deur de iewen henne was dat een bekend verschiensel. In schreven vormen was et Nedersaksisch hiel veul in gebruuk as tael van de Haanze. Et Ooldsaksisch is de ooldste eigen fase van et Saksisch, tot ongeveer 1150, 1200. Van doe tot ong. 1550 sprekt men van Middelnederduuts.
Bron: Stellingwarver Schrieversronte
De Tjonger (Frysk) of te wel de Kuunder (Stellingwarfs) is nog steeds de taalgrens.
Vandaag gaat u de taalgrens 2x overschrijden.

Eén reactie

  1. hallo familie pol Berend kent me nog wel Wietze Lap mijn zwager hebben ze een nieuwe knie gemonteerd kan niet meer een eind lopen word niet weer beter ik loop alleen nog wel eens maar is niet meer zo als vroeger ik was je internetside even kwijt vandaar geen reactie groetjes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s