Turfstekers pad te America.

1 april wandelen we in Limburg het Turfstekers pad.

De informatie over het Turfstekerspad : Kruip in de huid van een 19e eeuwse turfsteker en ervaar de prachtige omgeving van De Peel. In ongeveer 1½ uur voert de route Het Turfstekers pad u langs de historische plekken die belangrijk waren voor de turfstekerij en -handel in de 19e eeuw. Ook loopt de route een stukje over een echt stuk turfstekers pad dat door de inwoners van Meterik en Horst gebruikt werd om turf te steken en mee naar huis te nemen voor onder andere verwarming van de huizen. Klik op de foto voor de gehele reportage.

Het Turfstekers pad was in 2007 een van de 26 inzendingen, die meegedaan hebben aan de Provinciale wedstrijd “Ommetjes rond het dorp” van het IKL. Deze inzending, en nog een aantal andere, viel net buiten de prijzen, maar kreeg toch een stimuleringsbijdrage van de Provincie Limburg. Samen met een subsidie vanuit de dorpsraad America en een grote dosis zelfwerkzaamheid van vrijwilligers is het zover dat het wandelpad sinds mei 2008 in gebruik is. De werkgroep Turfstekers pad bestond uit mensen van Hengelsportvereniging De Put, de dorpsraad en de St. Werkgroep Oud America, aangevuld met mensen van de gemeente Horst aan de Maas en de St. Horster Landschap.

Informatie over de visvijver de Put: De aanleg van de langgerekte vijver De Put was een van de eerste activiteiten in het gebied rond America. Deze vijver werd handmatig uitgegraven voor de ophoging van de nieuw aan te leggen spoorlijn Venlo-Eindhoven (Staatslijn E). De spoorlijn die parallel aan De Put ligt, werd in 1866 geopend. Deze spoorwegontsluiting van het Peelgebied was een eerste aanzet tot de ontwikkeling van een nieuwe nederzetting in de Peel, die uitgroeide tot het huidige America.
De put was nog tot 1974 eigendom van de erven Van der Griendt, de familie die in 1853 begon met de grootschalige exploitatie van het Peelgebied.
In strenge winters was en is De Put een geliefde plek om te schaatsen. Inmiddels is De Put een prachtig visgebied dat wordt beheerd door Hengelsportvereniging “De Put”. Door de aanleg van een 80 meter lange ecologische dam is een ondieper deel ontstaan waar in het voorjaar de temperatuur sneller oploopt. Hierdoor ontstaan de ideale omstandigheden voor een paaigebied en kraamkamer. De plantengroei maakt het voor de aalscholver moeilijker om er te vissen. door de aanleg van een broedwand voor de oeverzwaluw en de plaatsing van een vleermuizenkelder is de Put inmiddels uitgegroeid van een zanddepot voor een spoorlijn tot een ecologisch zeer interessant gebied.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s