GW. Arcen: Kasteel, Bos, Beek en Maas.

2 april 2019 wandelen we de groene wissel bij Arcen nr 653. Uit de trefwoorden van de titel kunnen we al opmaken dat dit een zeer afwisselende wandeling is. Met een heerlijk zonnetje beginnen we aan deze wandeling. Het eerste wat we tegen komen is een prachtige hoedenwinkel. Daar moeten we dus even een kijkje nemen. Na een leuk gesprek met de eigenaresse wandelen we verder en komen bij Kasteel Arcen. De kasteel tuinen zijn nog niet open. Daarna krijgen we de bossen van het Nationaal Park De Maasduinen. Hier hebben we de route een stukje ingekort. Bij het vennetje konden we even op een bankje zitten om te genieten van de stilte en het geluid van vogels en ganzen. We vervolgen onze wandeling langs de Lingsforterbeek waar in we een steen hebben verlegd. Onze volgende halte is bij de bierbouwerij van Hertog Jan waar we in het eetcafé/proeverij koffie drinken en vlaai eten. We worden daar dan ook hartelijk welkom geheten. Een prachtig proef lokaal met vele bijzonderheden (zie Foto’s). Als we weer verder gaan begint het licht te regen. Het laatste stuk langs de maas is dan opletten om geen druppels op de lens te krijgen. Een prachtige wandeling met een aanrader om het Proeflokaal van Hertog  Jan  te bezoeken.

In formatie voor af:

Na het gezellige Raadhuisplein (met voldoende horeca/terrasjes) van het Noord-Limburgse vestingdorp Arcen komt u langs Kasteel Arcen en de befaamde Kasteeltuinen. Daarna maakt u over stille paden en wegen een schitterende, gevarieerde boswandeling en komt daarmee langs een veentje en een ven. Over een prachtige landweg kuiert u een dikke kilometer langs de Lingsforterbeek naar de rand van Arcen en wandelt vandaar over doorgaans rustige asfaltwegjes en een landweg door landelijk gebied naar de Maas. Arcen staat ook bekend om bierbrouwerij Hertog Jan met daarbij een bier- en eetcafé/proeverij, u komt er langs! Over een hoog wandelpad strak langs de Maas wandelt u weer naar de bushalte. De route is voor meer dan de helft onverhard, de enige horeca onderweg is die bij de brouwerij, daar serveren ze ook koffie met vlaai!

Arcen. In de vroege middeleeuwen behoorde Arcen toe aan het territorium Straelen en het werd in 1064 door gravin Irmentrudis geschonken aan de Abdij van Sie De Wymarse Molen of Kasteelmolen is een watermolen op de Lingsforterbeek in Arcen in de Nederlandse gemeente Venlo. De molen behoorde tot de bezittingen van het kasteel Arcen en stond ten zuiden van het oorspronkelijke kasteel, dat tijdens het beleg van Venlo in 1646 werd verwoest. De huidige molen werd gesticht in 1677.
In 1856 had de molen twee onderslagraderen: een voor de oliemolen en een voor de korenmolen die in het gebouw gevestigd waren. In 1881/2 werd de molen verbouwd, waarbij een onderslagrad en een bovenslagrad werden aangebracht, die samen een stalen koningspil aandreven.
In 1944 werd de Wymarse Molen zwaar beschadigd. De restanten raakten steeds verder in verval totdat in 1978 de Stichting Het Limburgs Landschap eigenaar werd van het kasteel, de kasteeltuinen en de molen. Ook werd de Stichting Behoud Watermolen Arcen opgericht. Er werden plannen voor restauratie gemaakt en nadat het kasteel en de kasteeltuinen waren opgeknapt, is in 1990 ook de watermolen gerestaureerd.
Eigenaar van de Wymarse Molen is de Stichting Het Limburgs Landschap. In de molen bevindt zich de graanbranderij “De IJsvogel”. De molen en de branderij zijn van april t/m oktober tegen betaling te bezoeken. gburg. In 1330 scheidde Arcen zich af van Straelen en werd een afzonderlijke heerlijkheid die een leen was van Gelre. Arcen claimde toen reeds een stapelrecht op de Maas. De heerlijkheid werd toebedeeld aan de gebroeders Van Buren. In de 14e eeuw had Arcen al een omwalling met drie poorten, ofschoon het geen stadsrechten bezat. De omwalling moest strafexpedities van concurrerende steden, zoals Venlo weren. In 1503 verkreeg Arcen het marktrecht. In 1586 werd Arcen -ondanks de omwalling- door de Venlonaren platgebrand, inclusief het buiten de wallen gelegen Sint-Barbaraklooster. In 1635 en 1646 werd Arcen door oorlogsgeweld verwoest en in 1681 woedde er een stadsbrand.
Na 1648 behoorde Arcen bij Spaans Opper-Gelre. Tijdens de Spaanse Successieoorlog werd het door Pruisische troepen bezet, en zo bleef het als deel van Pruisisch Opper-Gelre ongeveer een eeuw lang Duits (tot 1814).
De huidige kern vormde zich gedurende de 19e eeuw, en in de tweede helft van de 20e eeuw werden aan de noordzijde enkele woonwijken bijgebouwd.
Arcen behoorde vanouds tot de gemeente Arcen en Velden. Die is in 2010 opgegaan in de gemeente Venlo.

De Lingsforterbeek is een beek in de Nederlandse provincie Limburg die te Arcen uitmondt in de Maas.
De beek wordt gevoed door een tweetal gegraven waterlopen: de Scheidsgraaf in Nederland en de Leitgraben in Duitsland. De Leitgraben ontspringt nabij Venlo op Nederlands gebied en heet daar: Grensbeek. De lengte van Grensbeek tot de monding is 14,4 km. Het grootste deel ervan werd omstreeks 1945 gekanaliseerd.
In 2013 werd de 3,4 km van de Duits-Nederlandse grens tot aan de monding in de Maas bij Kasteel Arcen, weer hermeanderd.
Op de Lingsforterbeek bevindt zich de Wymarse Molen.

Het Café. Laat u verwelkomen door de nostalgische sfeer in de Hertog Jan Proeverij. Een café met een bijzondere historie, gelegen op het terrein van de Hertog Jan Brouwerij in Arcen. In 1981 opende het café voor het eerst zijn deuren en na al die jaren is het nog steeds een geliefde bestemming voor vele bezoekers.
Wist u dat het café toen nog De Proeverij heette en het zich bevond op een andere plek?
Op 6 oktober 1981 opende de Hertog Jan Proeverij zijn deuren. Toen heette het gewoon weg “De Proeverij”, de naam Hertog Jan werd pas later aan het café verbonden. Gelegen op terrein van de Hertog Jan brouwerij, diende het café aanvankelijk als ontvangstgelegenheid voor bezoekers van de brouwerij. Later groeide dit uit tot veel meer dan dat! De bierliefhebbers bleven steeds langer hangen en kwamen vaker terug om meerdere bieren te proeven. Henk en Antoinette Clevis besloten op dat moment dat het tijd was om de Proeverij uit te breiden, en met succes! Inmiddels hebben vele tienduizenden bezoekers de Proeverij met plezier bezocht.
In de tijd dat Henk en Antoinette de Proeverij wilden uitbreiden, stond er toevallig direct tegenover de brouwerij nog een kantoorvilla leeg. Het duo was meteen al enthousiast over de ruimte, maar de gemeente destijds minder. Na twee jaar waren eindelijk de vergunningen rond en kon de bouw van een nieuw en groter onderkomen beginnen. Na een half jaar zweten en ploeteren was het dan eindelijk zover; toenmalig ABT-collega (Alliantie van Biertapperijen) Lei Meissen verrichtte de openingshandeling van de vernieuwde Proeverij!
In 1999 trad de tweede generatie Clevis toe tot het bedrijf. Zoon Bram kwam zijn ouders versterken, waardoor de Hertog Jan Proeverij uitgroeide tot een echt familiebedrijf. Intussen is ook Bram’s vrouw Judith werkzaam bij het bedrijf als administratief medewerkster. Zij is verantwoordelijk voor de boekingen en arrangementen binnen de Hertog Jan Proeverij.
Wat betreft arrangementen is er namelijk een brede keuze. Nog altijd functioneert de Proeverij als eindstation van rondleidingen door de Hertog Jan Brouwerij. Wanneer u na afloop van de rondleiding terugkeert naar onze proeverij, staat er een heerlijk koud ‘pilsje’ op u te wachten. Dit Hertog Jan Pilsener bestelt u met het muntje dat u heeft gekregen bij de brouwerij.
Ook kunt u met een groep genieten van een bier proeverij, lunch of buffet. Naast dat de Proeverij zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld op het gebied van bier, is ook de keuken geheel vernieuwd. U kunt bij ons heerlijk dineren en genieten van mooie verse streekproducten. Onze chef-kok combineert deze met de smaak van bier en vormt daarmee een unieke menukaart. Ook bereiden we hapjes, gebak, broodjes, buffetten en koffietafels voor u, alles passend bij het bier. Mail ons voor boekingen op info@hertogjanproeverij.nl.
Natuurlijk denken wij ook aan onze jonge gasten. Namelijk naast ons fraaie terras hebben we ook een speeltuin, het terras biedt uitzicht op de speeltuin. Zo kunt u rustig van uw biertje genieten terwijl de kinderen naar hartenlust spelen!
Treed binnen in onze proeverij en aanschouw maar liefst 785 bierpullen uit alle windstreken, een unieke versiering die boven uw hoofd aan het plafond hangt. De muren zijn behangen met oude emaille borden uit de privéverzameling van Henk Clevis. Loop ook even binnen in onze pullenkamer of hang een viltje met jouw boodschap op in de hal van de toiletten. Het zal je positief verrassen wat er allemaal tussen hangt!

De Wymarse Molen of Kasteelmolen is een watermolen op de Lingsforterbeek in Arcen in de Nederlandse gemeente Venlo. De molen behoorde tot de bezittingen van het kasteel Arcen en stond ten zuiden van het oorspronkelijke kasteel, dat tijdens het beleg van Venlo in 1646 werd verwoest. De huidige molen werd gesticht in 1677.
In 1856 had de molen twee onderslagraderen: een voor de oliemolen en een voor de korenmolen die in het gebouw gevestigd waren. In 1881/2 werd de molen verbouwd, waarbij een onderslagrad en een bovenslagrad werden aangebracht, die samen een stalen koningspil aandreven.
In 1944 werd de Wymarse Molen zwaar beschadigd. De restanten raakten steeds verder in verval totdat in 1978 de Stichting Het Limburgs Landschap eigenaar werd van het kasteel, de kasteeltuinen en de molen. Ook werd de Stichting Behoud Watermolen Arcen opgericht. Er werden plannen voor restauratie gemaakt en nadat het kasteel en de kasteeltuinen waren opgeknapt, is in 1990 ook de watermolen gerestaureerd.
Eigenaar van de Wymarse Molen is de Stichting Het Limburgs Landschap. In de molen bevindt zich de graanbranderij “De IJsvogel”. De molen en de branderij zijn van april t/m oktober tegen betaling te bezoeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s