Wandeling Griendtsveen en de Peel.

3 april 2019. Vandaag een wandeling door het dorp Griendtsveen en de Deurnsche Peel. We starten in het kleine peeldorp Griendtsveen, met haar oude dorpspompen, ophaal-bruggetjes, kaarsrechte peelkanalen en karakteristieke panden, één van de parels van de Peel. De dorpskern is niet voor niks beschermd in Griendtsveen waan je je terug in tijd van de ruige dagelijkse werkelijkheid van de turfwinning. We drinken koffie met Oma’s Appeltaart met noten, rozijnen en kokos en natuurlijk slagroom in het Schaftlokaal “de Morgenstond”. Na deze rust bezoeken we de het Toon Kortooms Park. De schrijver van vele boeken waaronder Beekman en Beekman. Verder gaat de wandeling door het natuurgebied de Deurnsche Peel. Een prachtig natuurgebied heel veel ganzen die je wel hoort maar niet ziet. We wandelen deze route op knooppunten. Hij zou 12 km zijn maar wij komen niet verder dan 7,4 km. Het was ook niet altijd duidelijk waar we langs moesten. Maar ondanks het verschil hebben we heerlijk gewandeld in een prachtige omgeving. Klik op de foto voor de gehele reportage.

Meer informatie over. Griendtsveen

Griendtsveen is een dorp in de Peel. Het behoort tot de gemeente Horst aan de Maas, in de Nederlandse provincie Limburg. In november 2013 telde het dorp 565 inwoners. Griendtsveen werd rond 1885 gesticht. De geschiedenis van Griendtsveen is nauw verweven met de ontginning van de Peel. De spoorlijn van Eindhoven naar Venlo, aangelegd in 1866, was van groot belang bij de ontginning van het veengebied. Aannemer van deze spoorlijn (vanaf Helmond naar Venlo) was Jan van de Griendt (1804 – 1882), een koopman uit Den Bosch. Hij was in 1853 een van de oprichters van de “Maatschappij tot ontginning en vervening van de Peel”, later omgedoopt in “Maatschappij Helenaveen”. Van de Griendt stichtte het dorp Helenaveen. Zijn zoons Jozef en Eduard zetten zijn werk voort en stichtten het dorp Griendtsveen; beide dorpen zijn verbonden door de Helenavaart. Helenaveen ligt in Noord-Brabant, Griendtsveen in Limburg. In Griendtsveen was de Griendtsveen Turfstrooisel Maatschappij actief.
In 1895 werd de kerk van Griendtsveen gebouwd, omdat de afstand tot het naburige America te groot was.
Kort na (voor) 1900 werden de fabrieken en huizen van Griendtsveen gebouwd. De gebouwen werden ontworpen door de architect Louis Kooken (1867 – 1940), gemeentearchitect van Eindhoven.
Na verloop van tijd was alle veen afgegraven en kreeg het dorp een woonfunctie. Het is wellicht het enige dorp in Limburg dat nooit een agrarische functie heeft gehad. In 1956 werd een einde gemaakt aan het alleenbezit door de maatschappij van Van de Griendt. Met deze normalisatie was de ontginning van de Peel ten einde.
Griendtsveen heeft een zeer schilderachtige ligging en heeft een beschermd dorpsgezicht.
De schrijver Toon Kortooms ligt in Griendtsveen begraven. Zijn vader was directeur van het Deurnese gemeentelijke veenbedrijf, dat bedrijf en zijn ouderlijk huis stonden “nog net” in de gemeente Deurne, maar vlak bij Griendtsveen. Zijn sociale leven speelde zich dus af in het dorp Griendtsveen.
De kunstenaar Anton Rooskens, als schilder bekend vanuit de Cobra-groep, werd in Griendtsveen geboren in 1906. Hij overleed in 1976 en ligt begraven in Amsterdam.
In 1944 werd in het gebied rond Griendtsveen zwaar gevochten. Het dorp liep hierdoor forse schade op. Ook de kerk was beschadigd, maar was er vergeleken met de rest nog goed vanaf gekomen. Naast het oorlogsgeweld deden roof en plundering verder veel van de inventaris verloren gaan.
Griendtsveen lag bij de bevrijding zo’n 73 uur onder granaatvuur, afgevuurd vanuit Neerkant en Meijel door de Britten. Het dorp was vrijwel volledig geëvacueerd. Alleen de familie van de Berg en zijn vrouw (die net bevallen was) waren aanwezig, en wel in de kelder van Villa Sphagnum. De laatste stierf echter bij een van de laatste granaatinslagen.
Griendtsveen is een van de zeer weinige plaatsen in Nederlands-Limburg met een zuiver Brabants dialect. Andere dialecten in de omgeving hebben wel veel verwantschap met het Brabants maar horen meer tot de Zuid-Gelderse groep.

De Deurnese Peel is een Nederlands natuurgebied in de Peel. Het omvat in totaal ruim 1400 ha. De Deurnese Peel bestaat uit een centraal deel, het noordelijk gelegen gebied De Bult, en enkele zuidelijke delen genaamd ’t Zinkske en de Heitrakse Peel. Samen met de Mariapeel in Limburg vormt deze een aaneengesloten gebied van ca 2750 ha. Het geheel is eigendom van Staatsbosbeheer. Het maakt deel uit van het Natura 2000-gebied onder de naam Deurnsche Peel & Mariapeel. ot halverwege de 19e eeuw bestond de Deurnese Peel enkel uit grote vlaktes met levend hoogveen, die in het midden vrij ongerept waren, en enkel aan de randen werden onderbroken door gebieden met boerenkuilen. Door vervening (afgraven), ontwatering en ontginning is daar maar weinig van overgebleven. Wel bieden bepaalde gedeelten, met name het centrale deel, nog kansen voor enig herstel.
Merkwaardig zijn de watergangen in een deel van het gebied, die in de vorm van een drietand zijn aangelegd. Dit zijn de zogenaamde wijken die op het Kanaal van Deurne werden aangesloten om de in het gebied gewonnen turf te vervoeren. Een deel werd gegraven door de Maatschappij Griendtsveen ook wel genoemd: Griendtsveen Turfstrooisel Maatschappij; een ander deel door de gemeente Deurne.
Het gebied was aanvankelijk eigendom van de gemeente Deurne. In 1853 verkocht de gemeente Deurne een belangrijk strookvormig gedeelte langs de provinciegrens aan Jan van de Griendt, die er een grootschalig verveningsbedrijf zou opzetten: de concessie Helenaveen. Hieruit is het huidige dorp Helenaveen ontstaan. De rest van het gebied bleef tot 1994 eigendom van de gemeente Deurne, waarna deze het aan het Staatsbosbeheer verkocht. Plannen van de gemeente voor verdere ontginning van het gebied leidden tot een aanwijzing als beschermd natuurmonument op 11 december 1980. De vervening werd kort daarna beëindigd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s