W915-Oldemarkt. IJstijden wandeltocht

19 maart 2022 IJstijden wandeltocht te Oldemarkt. Organisatie FLAL.

Vandaag wandel ik de laatste tocht van de winterserie 2021- 2022. Door de corona was het een seizoen van vallen en opstaan. Deze laatste tocht was een prachtige natuurtocht met als hoogte punt voor mij het slot Olt Stoutenburght en de vele hoogte verschillen in het landschap. Er waren op deze 364 wandelaars. Organisatie en bestuur bedankt. Berend en Francis Pol.

Zie ook de informatie van de FLAL van deze tocht.

Klik op de foto voor de gehele reportage.

Deze Informatie over de tocht is overgenomen van de FLAL.

Deze wandeltocht gaat door een gebied dat is ontstaan door de ijstijden. In de geologische geschiedenis van dit gebied staat geschreven dat tijdens de Saale-ijstijd, ongeveer 150.000 tot 120.000 jaar, de rivieren de Lende en de Steenwijker Aa (en ook de Tjonger) zijn gevormd. Het landijs schoof in een oost-west lijn op tot Zwolle. De gletsjer maakte gleuven in de zandbodem en er werd keileem afgezet.

Na de Saale-ijstijd ging de temperatuur weer omhoog, het ijs smolt. Omdat de ijslaag niet overal even dik was ontstonden plekken waar het keileem niet met het smeltwater werd afgevoerd. Zo zijn de kenmerkende kliffen Urk, Schokland, land van Vollenhove, de kliffen in Gaasterland en ook het gebied van Oldemarkt naar de Woldberg bij Steenwijk ontstaan. In de lagere gebieden, de stroomdalen van de riviertjes, ontstonden moerasachtige veengebieden met langs de oevers van de riviertjes oeverwallen. Vanaf de 17e eeuw werd het hoogveen afgegraven en in de laagveengebieden turf gewonnen. Door de turfwinning ontstonden de Weerribben, de Wieden en de Rottige Meenthe.

De routes vanuit Oldemarkt gaan door dit bijzondere landschap. De 25 km en 40 km gaan langs de glooiende zuidkant van de keileemhoogte naar Steenwijkerwold. In het MFC Hoogtij staan de vrijwilligers klaar om wandelaars te verwelkomen.

Na Steenwijkerwold gaan de wandelaars op de 25 km afstand noordwaarts. Na buurtschap Marijenkampen trekken de wandelaars op naar de provincie Friesland. Langs ontgonnen heidevelden gaat de route richting De Blesse. De voetbalvereniging De Blesse is de laatste rustgelegenheid op de routes. Aan het begin van de laatste ca 7,5 km staat in Blesdijke het levenswerk van kasteelbouwer en kasteelheer Gregorius Haltman. Sinds begin negentiger jaren is hij bezig met het realiseren van zijn droom het neogotische  kasteel Olt Stoutenburght. Nagenietend van deze sprookjesdroom gaat het opnieuw via de ontgonnen heide, schouwpaden en geriefhoutbosjes terug naar Overijssel en de finish in Oldemarkt.

Berend Pol

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s