Foto’s van Vissersschepen die Haven van Harlingen blokkeren op 4 juli 2022.

Vissersschepen hebben maandagmorgen de havens van Lauwersoog, Den Helder, Harlingen, IJmuiden en Vlissingen geblokkeerd. De vissers hebben zich aangesloten bij de boerenacties.

Ook de Teso haven waar veerboten naar Texel vertrekken is geblokkeerd, de veerboten die vanuit Harlingen naar Terschelling en Vlieland varen kunnen ook niet langs de blokkade.

Naast de gevolgen van de brexit, de komst van windmolenparken en het Europese verbod op pulsvisserij, kampt de visserijsector met torenhoog opgelopen brandstofprijzen. Veel schepen liggen in de haven omdat het eenvoudigweg niet meer loont om uit te varen.

Maar ook het stikstofbeleid van het kabinet gaat de visserij volgend jaar parten spelen, volgens de nieuwe plannen moeten de vissers dan ook minder stikstof uitstoten, omdat ze nabij of in een Natura 2000-gebied vissen. Dit terwijl de koopvaardij geen strobreed in de weg gelegd word. Container schepen van meer dan 300 meter mogen dan wel varen daar waar vissers met hun kotters van 25 meter moet verkassen.

Tegen het begin van de middag zijn alle acties en blokkades opgeheven en kon de dienstregeling van de veerboten hervat worden.

klik op de foto voor de gehele reportage

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s