W957- Harlingen. Ouwe Seunen wandeltocht.

Vandaag 4 maart een thuiswedstrijd. We wonen vlak bij de waddenhal waar de start is vandaag. De FLAL organiseert de Ouwe Seunen wandeltocht, met diverse afstanden en ik kies vandaag voor de 25 kilometer. Als ik me inschrijf even over 8 uur is het al behoorlijk druk. Na een bakje koffie is er een vroege start om half 9. Bij de “Stenen Man” de dijk op en over de dijk langs de zee. Bij fietsknooppunt 85 verlaten we de dijk en gaan richting Kimswerd. Een stukje fietspad en dan het land in. Na deze landweg gaat het richting de Blokken. Waar het 1e gedeelte van de “Gulden Pingjumer Halsband” ligt. We volgen deze dijk tot het Wandelknooppunt 93. Hier staat een boordje met route wijziging. Heel wat wandelaars gaan hier fout. Alle afstanden moesten hier rechtsaf. Dan wandel je rechtstreeks naar Pingjum waar de eerste rust is op 8,8 kilometer. Wij waren er als eersten en toen was er nog geen koffie. Na Pingjum ging het richting Witmarsum, weer een stuk Pinjumer Halsband richting Arum waar de 2e rust was in de Herberg de Gekroonde Leeuw. Koffie en wat eten en op naar Kimswerd en Harlingen. In Harlingen nog een klein ommetje door een stuk Oostparkwijk en via Plan Zuid langs ons huis naar de Waddenhal. Een mooie landelijke wandeling met redelijk weer op wat motregen na. Voor Francis was het een weerzien van vele bekenden die langs ons huis kwamen. Organisatie bedankt.

Klik op de foto voor de gehele reportage

Harlinger courant Vrijdag 24 februari

Zaterdag 4 maart kan iedereen zich een dagje een beetje Ouwe Seun voelen. Maar dan alleen als je meedoet voor één van de prachtige routes van de Ouwe Seunen Wandeltocht. De dag én de routes zijn grotendeels bedacht en ontworpen door echte ouwe seunen Hillie Post en Paul Engel. Er zijn afstanden van 25 tot 60 kilometer en er is een stadsroute van 10 kilometer. De Ouwe Seunen Wandeltocht gaat zaterdag 4 maart vanaf 8.00 uur van start bij de Waddenhal aan de Westerzeedijk. Inschrijf- en starttijd voor de 40 en 60 km is van 8.00 tot 8.45 uur. Daarna start/inschrijving voor de 25 km; van 8.45 tot 10.00 uur. Deelnemers aan de 10 km door de stad kunnen uitslapen: inschrijven en start van 10.00 tot 11.00 uur. Deze tocht heeft een pauze in café ’t Skûtsje, vanaf 12.00 uur. Deelname aan de Ouwe Seunen Wandeltocht kost € 7 per persoon (FLAL-leden en donateurs betalen vijf euro en KWBN-leden zes euro.

Hillie Post en Paul Engel zijn wandelaars in hart en nieren, en lopen al pakweg twintig jaar vele wandeltochten af. Ze maken ook hun eigen loopjes, zoals Paul ze noemt. Om even uit de sleur te zijn, landerijen of mooie Friese dorpjes af te ‘strunen’, onder het motto: ‘Wat binne we moai fut, niet?’ En ze kletsen natuurlijk tijdens het wandelen heel wat af. Zo hebben ze het er ook al jaren over, om eens zelf zo’n grote tocht te organiseren.

Ze waren met een tocht voor 2021 bezig, tot corona roet in het eten gooide. Maar er was een begin. En waar start je dan mee? Inderdaad: lopen. “Dat konden we inmiddels wel aardig”, laten beiden weten. Van Oudehorne tot Giethoorn, de Dam tot Damloop of Citywalk in Amsterdam, de Onlanden tegen Groningen aan. En vier keer de Nijmeegse Vierdaagse. “Je kunt het zo gek niet noemen of we hebben er gelopen. Soms ontdekken we ineens nog een stukje waar we nog nooit gelopen hadden, maar het meeste is toch wel gesneden koek.”

Complicatie

Met de Pingjumer Halsband in het achterhoofd, begonnen ze te lopen. En dan kom je bij bijna ieder kruispunt een keuze tegen: gaan we links, rechts of rechtdoor? Complicatie: “Helaas heeft Hillie de merkwaardige eigenschap, om na twintig jaar nog steeds niet het verschil tussen links en rechts uit elkaar te kunnen houden.” Maar dat lost zich altijd wel weer op, stug loopt Paul dan maar weer de bedoelde richting in, dan volgt ze later wel.

Onderweg blijven ze schrijven. Hillie noteert de belangrijke zaken op de routes, op de rug van Paul. Als ze dan weer een dag hebben ‘voorgelopen’ met een wereld aan informatie, kan Paul weer aan de slag met Afstandmeten.nl en vormt hij de routebeschrijvingen om in kaartjes met begeleidende tekst. “En als je dan alles klaar denkt te hebben, wordt er plots een brug weggehaald, zoals laatst hier in Harlingen, de Kerkpoortsbrug.” In de plannen van de gemeente stond eerst dat er geen vervangende brug zou komen. “Nou, daar ben ja dan mooi klaar mee. Dus meteen bedenken, hoe dan in vredesnaam een leuke tocht over te houden.” Gelukkig kwam er toch een oplossing, maar intussen had Paul alweer een aangepaste route klaar.

Respect

De wandeltocht kan georganiseerd worden mede dankzij de Wandelsportvereniging de Friese Lange Afstand Lopers (FLAL). “Er komt toch wel het één en ander bij kijken, om zo’n horde fatsoenlijk de weg te wijzen via de gebruikelijke routebeschrijving”, vinden Hillie en Paul. “We hebben dan ook best respect voor de FLAL die iedere twee weken van oktober tot en met maart zo’n dag ergens in Noord-Nederland houdt.” Op de dag zelf wordt de route met de bekende ‘FLAL-pijlen’ aangegeven. Hillie zal er die ochtend vroeg bij zijn om ook pijlen uit te zetten op de fiets.

Inmiddels zijn alle routes klaar voor zaterdag 4 maart, waaronder een route van 10 kilometer door de stad. Paul is vrijwilliger bij het Hannemahuis en kreeg hulp van museumdirecteur Hugo ter Avest; er zijn wat wetenswaardigheden overgenomen uit enkele wandelroutes die er vanuit het museum al zijn. “We hebben een prachtige route samengesteld, met tien punten; niet zo vaak belichte historische juweeltjes of cultureel interessante feiten op de route.” En zo kregen ze een kei van een stadswandeling voor jong én oud. Halverwege is er ook nog koffie in café ’t Skûtsje voor de 10km wandelaars.

Buitenhavens

De 10 km en de eerste lus van de 60 km gaan door de binnenstad van Harlingen, langs binnen- en buitenhavens, over het Bolwerk, door het Rode Dorp, de Trebolbuurt en via het station terug naar de Waddenhal. De 25, 40 en het vervolg van de 60 km wandeltocht gaan vanuit de start langs De Stienen Man, aan de buitenkant van de dijk naar het zuiden, naar de Pingjumer Gulden Halsband. Na de rust in Pingjum gaat de 25 km naar Witmarsum. De 40 en 60 km naar de Kop van de Afsluitdijk. Hierna gaat de 40 km ook naar Witmarsum. De 60 km gaat via de boorden van het IJsselmeer naar Cornwerd, Wons en Schraard, via Schettens naar Witmarsum.

Na Witmarsum gaat de wandeltocht opnieuw over een deel van de Pingjumer Gulden Halsband naar Arum met een mogelijkheid tot rust. Vervolgens maken de 60 km wandelaars nog een uitstapje naar Achlum om vervolgens gezamenlijk met de 25 en 40 km wandelaars via Kimswerd terug te keren naar Harlingen. Uitgebreidere informatie op www.flal.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s