W960-Darp. Holtingerveld wandeltocht.

18 maart 2023 We starten bij Echos-Home, Johannes Postweg 5, 7973 JB Darp (Havelte). Vandaag wandel ik de 40 kilometer. Het volgend verslag is overgenomen van de FLAL site en geeft een mooi beschrijving van de gewandelde route.

Echos-Home is in de basis een militaire voorziening. Maar tegenwoordig ook gewoon voor “burgers” toegankelijk. De FLAL start vandaag vanuit deze locatie met de afstanden 25, 40 en 60 km. Alle 3 afstanden gaan eerst richting het Holtingerveld. Dit is een uniek stukje natuur. In de 18e en 19e ontstonden grote stuifzanden. Dit kwam doordat de boeren te veel schapen lieten grazen op de heide. De zode raakte zwaar beschadigd, waardoor het zand de kans kreeg te stuiven. Zo ontstond het Holtingerzand. Het gebied bestaat uit prachtige heidevelden afgewisseld met plekken met stuifzand. De naaldbossen domineren hier, maar rond de Es van Uffelte ligt een rand van prachtige loofbomen.

Bij het Bosveen buigt de 40 af in noordelijke richting. Via Het Moer, langs de Wapserveensche Aa en over het Landgoed Wapser Auwen lopen ze richting Wapse waar een rust is bij “De Wapser Herberg”. De 40 km maakt een rondje om Wapse en gaat via Soerthe en Het Moer richting Uffelte. We gaan nu naar wegrestaurant “Frederikshaven” in Uffelte voor een rust voor alle afstanden. Uffelte is ook een esdorp met een oude kern met veel karakteristieke boerderijen.

Na de rust maken we een rondje door Uffelte. Hierna gaan we door het mooie natuurgebied Holtinge richting Havelte. Havelte, ook wel “de Parel van Drenthe” genoemd, is lang een zelfstandige gemeente geweest maar sinds de gemeentelijk herindelingen van 2010 is het onderdeel van de gemeente Westerveld. Het dorp is te vinden direct langs de Drentse Hoofdvaart. Deze ligging was voor de Duitsers in de Tweede Wereld Oorlog één van de belangrijkste redenen om in Havelte een groot militair vliegveld te bouwen, een zogenaamd Fliegerhorst. Het vliegveld werd in 1944 al door de geallieerden gebombardeerd waardoor het nooit enige rol van betekenis kom spelen voor de Duitsers. Vandaag de dag is er in dit deel van Havelte een militair oefenterrein te vinden. Dit gebied hebben we in de ochtend doorkruist.

Via recreatiecentrum Hesselte gaan we naar de laatste rust bij “Restaurant Hartenlust”. Voor de laatste km’s volgen we het Domineespaadje. Het pad dateert uit 1672. In 1943 is dit pad afgesloten door de bezetter. In 2002 is het Domineespaadje weer in ere hersteld. Op het einde van het pad komen vinden we ook de bijzondere boom waar de foto van is gemaakt voor het wandelplaatje. Langs Landgoed Overcinge (aan de linkerhand) verlaten we Havelte en gaan we richting Darp. Vandaar langs het oefenterrein van de Johannes Postkazerne richting de finish.

Een prachtige wandeltocht in een prachtig gebied. Het weer speelde ook geweldig mee op een klein buitje na aan het begin. Met een temperatuur van 16 graden en geen wind was het prettig wandelen. Organisatie Bedankt.

Klik op de foto voor de gehele reportage.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s