W986-Haulerwijk. Nieuwjaarwandeltocht van WIK

6 januari 2024 is de eerste wandeltocht in het nieuwe jaar van WIK drachten. De Nieuwjaars wandeltocht. Mooie wandeling door zeer nat gebied, zeer goed gepeild en voorzien van voldoende rustpunten Op het laatst kregen we nog een DBO-tje. ha ha!. Organisatie bedankt voor deze mooie wandeltocht.

Klik op de foto voor de gehele reportage.

Informatie van WIK

Haulerwijk ontstond in 1756 uit een samenvoeging van het dorp Haule en wijk toen de Haulerwijkstervaart werd gegraven en telt nu ongeveer 3500 inwoners. Haulerwijk maakte deel uit van de veencompagnie de Drachtstercompagnie. Haulerwijk werd ook wel Boven-Haulerwijk toen er een Haulerwijk-beneden was ontstaan. Deze laatste is in 1954 als zelfstandig dorp Waskemeer geworden.

Vanuit Haulerwijk gaan we naar Het Blauwe Bos. In 1912 trouwt Lambertus Kok met Grietje Wijchman en kopen in de jaren 30 zo’n 17 hectare grond en lieten er een huis bouwen. Rondom deze woning plantten zij veel bomen en zo ontstond Het Blauwe Bos. Opvallend aan het Blauwe Bos is de variatie in terreintypen. Midden in het bos is een begraafplaats. Het graf van Lambertus Kok en Grietje Wijchman.

Hierna gaan we richting Waskemeer. De naam Waskemeer is afgeleid van het oudfriese woord Weaze dat zoiets als modderig water betekent. De rust vindt plats in dorpshuis ’t Ald Leger.

Vervolgens lopen we een stuk van het Groot Friesland pad en gaan opnieuw door het Blauwe bos nu richting Haule.

Haule is een lintdorp in de gemeente Ooststellingwerf. In 1408 werd Haule vermeld als Die Hauwele en Haaule. De plaatsnaam zou mogelijk verwijzen naar het Friese hafola, dat holle betekent omdat het land waarop het is ontstaan hoger ligt dan de omliggende veenlanden.

Plaats een reactie