W211- de Hopbel wandeltocht te Peize.

10 februari 2007. de Hopbel wandeltocht te Peize.

Verslag van tocht 211:
Vandaag de 9e tocht in de 34e winterserie van de Flal de Hopbel wandeltocht te Peize. De tocht ontleend zijn naam aan de Hopteelt. In vroegere tijd leefden de Peizer boeren bijna allemaal van de hopteelt. Ze verkochten hun hop aan de bierbrouwerijen in Groningen. Het was de tijd dat bier volksdrank nummer 1 was. Aan het eind van de 18e eeuw werd het gebruik van bier steeds meer verdrongen door sterke drank, koffie en thee. Hiermee raakte ook de rol van de hopteelt in Peize uitgespeeld.
Als we Peize binnen rijden is het al aardig druk op deze vroege zaterdagmorgen. In het café Brink zicht in het al aardig vol. Even over half negen mogen de wandelaars van de 50 km op pad om wat ruimte te maken. Kwart voor negen wordt het onrustig en gaan de meeste wandelaars naar buiten. Het bekende tafereel bij de Flal.
Het is dan het moment om een groep foto te maken van de wachtende meute. Als de routes zijn uit gedeeld kunnen we pad. Eerst via enkele schelpen pad om de kerk en dan in oostelijk richting. De temperatuur is iets onder nul en met een stevige oosten wind is het behoorlijk koud. De muts wat dieper over de oren en stevig de pas er in om wat warm te worden.
Na een dik uur bereiken we de wagen rust. Na de wagen rust komt de splitsing van de 40 en de 25 km.
Wij gaan verder via een schouwpad langs een sloot. Het is erg drassig. Via een bos gebied wat extra mooi is door een dun laagje sneeuw bereiken we de rust in restaurant “Herberg van Es” te Roderesch. Hier mag geen zelf mee genomen brood worden opgegeten. Ze zijn dan ook goed voorberied om de 440 wandelaars te ontvangen. Na de rust gaat het richting Roden en komen we langs de Havezathe Mensinge, Havezate Mensinge dateert van 1381 en is één van de weinige authentiek ingerichte havezaten in de provincie Drenthe.
Een havezate is van oorsprong de woning van de eigenaar van een landgoed. Mensinge was aanvankelijk het leengoed van de bisschop van Utrecht. Nu is het een uniek museum: alle vertrekken zijn toegankelijk en geven een goed beeld van het vroegere leven en wonen in een Drentse havezate. Havezate Mensinge wordt omringd door grachten en weilanden. Het landgoed is gelegen aan de rand van uitgestrekte bossen in Natuurreservaat Mensinge.
Na het natuur park gaat het weer richting Peize waar we even over 1 uur aankomen. Een mooie maar koude tocht in een prachtig Drentse gebied.

Totaal aan niet geregisterde kilometers 9757
Totaal aan wel geregisterde kilometers 8675.
Totaal 18432.

Plaats een reactie